Euroamerická jednání s Íránem

09.06.2014
čtk

Zástupci Spojených států a Evropské unie se dnes v Ženevě sejdou ke dvoudenním jednáním s Íránem o jeho jaderném programu. Ženevská schůzka se má podle diplomatů pokusit oživit skomírající vídeňská rokování šesti velmocí s Íránem.

Ženevská schůzka měla být podle původních informací pouze dvoustranná mezi USA a Íránem. V neděli ale Evropská unie sdělila, že se jich zúčastní i Helga Schmidová, náměstkyně šéfky zahraniční politiky EU Catherine Ashtonové. Delegaci Spojených států povede náměstek ministra zahraničí Bill Burns, který stál u loňské prozatímní dohody vedoucí k dočasnému zmírnění sankcí Západu výměnou za likvidaci části íránských zásob obohaceného uranu.

Velmoci ve Vídni chtějí od Íránu přesvědčivé důkazy o tom, že nepracuje na jaderné bombě, jak jej z toho západní svět podezírá. Írán naopak označuje požadavky velmocí za přemrštěné. Jednání by měla skončit definitivní dohodou do 20. července, ovšem jejich stav vyvolává ohledně tohoto termínu pochybnosti.

Zatím poslední kolo politických rozhovorů zástupců Íránu s USA, Ruskem, Čínou, Británií, Francií a Německem skončilo 16. května ve Vídni bez pokroku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek