EU o dva roky prodlouží misi v Kosovu

13.06.2014
čtk

Evropská unie bude v Kosovu další dva roky. Justiční a policejní mise v Kosovu (EULEX) zde začala působit před šesti lety, aby v Kosovu posílila právní stát. S prodloužením mise EU už v dubnu souhlasila kosovská vláda. Tento krok se od Unie očekával, podle AFP se působnost mise i rozšíří. Mise by měla pomoci při realizaci dohod dosažených v rámci dialogu mezi Bělehradem a Prištinou.

EU zahájila misi v Kosovu v červnu 2008, aby jejím prostřednictvím pomáhala kosovským úřadům se zaváděním demokratického právního státu, především v oblastech soudnictví, policie a celní kontroly. Je to největší civilní mise, jakou kdy unie uskutečnila. V zemi nyní pracuje asi 2000 domácích i zahraničních zástupců EULEXu s ročním rozpočtem 111 milionů eur. Kromě zemí EU se do mise zapojilo i pět nečlenských států, včetně Kanady, USA a Švýcarska.

Kromě EULEXu v Kosovu působí i mezinárodní síly KFOR, tvořené jednotkami členských států Severoatlantické aliance. Na začátku mise v roce 2000 měly až 5900 příslušníků, ale jejich počet se postupně snižuje úměrně uklidňování situace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek