Porošenko za týden podepíše dohodu s EU

20.06.2014
čtk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtek oznámil, že ekonomickou část asociační dohody s Evropskou unií podepíše 27. června. Předtím parlament schválil novým ukrajinským ministrem zahraničí Pavla Klimkina, který příští týden pojede do Lucemburku seznámit své kolegy z Evropské unie s Porošenkovým mírovým plánem pro východ Ukrajiny. Klimkin ve funkci nahradil Andrije Deščycju, který o víkendu vulgarismem urazil ruského prezidenta Vladimira Putina.

Od rána mezitím sváděli prudké boje proruští separatisté s vládními silami u obce Krasnyj Lyman v Doněcké oblasti. Do údajně dosud nevídané bitvy se prý zapojily i tanky a další obrněná vozidla a na 4000 obklíčených vzbouřenců již utrpělo značné ztráty, především ve výzbroji. Povstalecký velitel Igor Strelkov tvrdí, že rebelové zatím odolávají velké přesile, ale neví, jak dlouho se udrží, a vyzval proto Moskvu, aby pomohla.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen přitom v Londýně upozornil na opětný přesun několika tisíc ruských vojáků k hranicím s Ukrajinou. Bylo by podle něj pěkné, kdyby to bylo kvůli zastavení přísunu zbraní a ozbrojenců z Ruska na Ukrajinu, ale tak tomu není.

„Považuji to za velmi politováníhodný krok zpátky. Zdá se, že Rusko nechává otevřenou možnost další intervence na Ukrajině,“ dodal. Zároveň Moskvu varoval před tvrdou reakcí Západu, pokud se „Rusko do situace na Ukrajině opět vloží“. Zahrnovala by „hospodářské sankce, které by měly velmi škodlivé dopady na ruskou ekonomiku“.

O situaci na Ukrajině a potřebě dosáhnout rychlého zastavení bojů včera v trojstranném telefonátu hovořili s ruským prezidentem Vladimirem Putinem německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande. Nabádali ho také k obnově zmrazených jednání o dodávkách ruského plynu Ukrajině. Putin prý na druhé straně projevil obavy ohledně pokračující ukrajinské vojenské operace proti proruským separatistům na východě země.

Ruský plynárenský gigant Gazprom pokračuje v tvrdých krocích vůči Ukrajině. Po pondělním přerušení dodávek plynu s tím, že Kyjev musí platit předem, dokud neuhradí dluh, dal ve čtvrtek najevo, že od pondělí ukončí smlouvu, která kompenzuje Ukrajinu, když musí krýt dodatečné dodávky zemního plynu do Evropy z vlastních zásob.

Ukrajinská vláda podle agentury Unian připravuje reformu Naftogazu, monopolního dovozce ruského plynu a správce ukrajinského plynovodního systému a podzemních zásobníků. Měla by umožnit vstup západních investorů do dceřiné společnosti Ukrtransgaz, jež plynovody spravuje.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek včera v Dněpropetrovsku tamním představitelům řekl, že Česko chce ekonomicky pronikat na východ Ukrajiny, ale musí se tam uklidnit napjatá situace. Před návratem domů ještě telefonicky poblahopřál svému novému kolegovi Klimkinovi k nástupu do funkce a pozvalo ho do Česka na návštěvu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek