Porošenko jednal s Merkelovou o mírovém plánu

24.06.2014
čtk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko oficiálně navrhl Rusku, aby na východ Ukrajiny vyslalo pozorovatelskou misi k dohledu nad dodržováním příměří ze strany Kyjeva. Prezident to v pondělí telefonicky oznámil německé spolkové kancléřce Angele Merkelové. O perspektivě mírového urovnání ukrajinského konfliktu včera telefonicky hovořil i ruský prezident Vladimir Putin s šéfem Bílého domu Barackem Obamou.

Ruští kontroloři by se podle návrhu Porošenka měli zapojit do pozorovatelé mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která už na Ukrajině řadu týdnů působí. Merkelová podle ukrajinské prezidentské kanceláře ocenila práci zprostředkovatelské skupiny, která k dosažení dohody o zastavení palby přispěla. „Vyjádřila očekávání, že nejen Kyjev, ale i všechny ostatní strany vynaloží maximum úsilí k dosažení míru,“ uvedla tisková služba ukrajinského prezidenta.

OBSE vyslala na Ukrajinu několik krátkodobých i dlouhodobých misí, jejichž fungování ale naráželo na nemalé problémy. Dvě skupiny pozorovatelů zadrželi doněčtí a luhanští vzbouřenci a několik týdnů je už na neznámém místě vězní.

Vůdce doněckých separatistů Alexandr Borodaj dnes oznámil, že radikálové rukojmí z OBSE propustí. Jejich osvobození je součástí dohody o oboustranném příměří, které bylo dnes dosaženo na jednání v Doněcku.

Šéf Kremlu Putin podle agentury ITAR-TASS v telefonickém rozhovoru Obamovi řekl, že prioritní význam pro uklidnění situace na Ukrajině má „reálné“ ukončení bojových akcí a zahájení přímých jednání mezi vládou a povstalci. Zevrubně se oba státníci věnovali Porošenkově mírovému plánu, mimo jiné i humanitární pomoci obyvatelům ukrajinského východu.

Obama podle agentury Reuters Putinovi připomněl, že Rusko může v případě další eskalace vyhroceného sporu na východě Ukrajiny čelit dalším západním sankcím.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek