Institucionální záležitosti v červnu 2014

07.07.2014
Euroskop

Evropský semestr 2014 uzavřen

Evropský semestr 2014 uzavřen

Počátkem června Komise zveřejnila návrhy jednotlivých specifických doporučení (CSR) pro členské státy. Evropská rada pak na svém zasedání 26. – 27. 6. 2014 potvrdila tato specifická doporučení pro jednotlivé země, a tím uzavřela Evropský semestr 2014.

Klíčové a sporné body

Ještě před ER schvalovala CSR Rada. Chorvatsko a ČR s ohledem na své přetrvávající výhrady k doporučením na zrychlení tempa zvyšování věku odchodu do důchodu nepodpořily návrh doporučení Rady.

Za poslední rok bylo dle Komise dosaženo pokroku při fiskální konsolidaci i v oblasti politik zaměstnanosti, o čemž svědčí kupříkladu návrh na ukončení postupu při nadměrném schodku s šesti státy (Rakousko, Belgie, ČR, Dánsko, SR a Nizozemsko, tzn. že tyto země snížily své deficity pod 3 % na HDP). V ČR byla procedura nadměrného schodku zahájena na konci roku 2009. Jen malý pokrok byl zkonstatován v oblasti reformy trhu zboží a služeb, zlepšování podnikatelského prostředí a podmínek pro výzkum, vývoj a inovace. Zintenzivnit úsilí je třeba také v oblasti rámce hospodářské soutěže a fungování síťových odvětví. Státy rovněž neplní doporučení Komise v oblasti daňové, zdanění práce zůstává vysoké, Komise klade rovněž důraz na dodržování daňových předpisů a boj proti podvodům, rozšíření daňové základny odstraněním mezer ve stávajících daních, odbourání subvencí škodících životnímu prostředí a na další přesun daňové základny z práce směrem k daním, které mají menší negativní dopad na růst. Potřeba je rychlejšího tempa strukturálních reforem.

Komise rovněž zveřejnila dokument hodnotící celkový pokrok při provádění doporučení v praxi. Klade v něm důraz na dlouhodobější opatření, podle ní má totiž většina zemí jasno, jaká opatření chce v nejbližším období provádět. Výhled na dva až tři roky však u některých zemí není příliš jasný a konkrétní. Vlády členských států jen velmi omezeně konají na základě specifických doporučení, studie EP ukazuje, že v průměru pouze 18 % z doporučení z roku 2011 a 2012 byly plně implementovány, což oslabuje smysl celého semestru a koordinace hospodářských politik v EU.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality