Exkomisař Dalli a šéf EK Barroso se utkali soudu EU

08.07.2014
čtk

Bývalý komisař Evropské unie pro zdraví a spotřebitele John Dalli v pondělí před Soudním dvorem EU v Lucemburku obvinil šéfa Evropské komise Josého Barrosa z šikany. Chce se domoci toho, aby jeho odvolání kvůli podezření ze zapletení do korupce bylo prohlášeno za neplatné. Barroso před unijním soudem tvrdil, že měl stěží jinou volbu, než eurokomisaře z Malty odvolat.

Dalli v roce 2012 opustil Evropskou komisi poté, co unijní protikorupční úřad OLAF oznámil, že tehdejší eurokomisař byl zapojen do korupčního jednání svého asistenta. Ten údajně sliboval, že za úplatu pomocí svých kontaktů s komisařem ovlivní připravované právní normy ve prospěch výrobců tabáku.

Dalli včera odmítl, že by se při svém styku s lobbisty dopustil čehokoli nevhodného a naznačil, že byl k rezignaci nespravedlivě donucen. „Neznal jsem fakta, a tak jsem na ně nemohl reagovat,“ řekl. Barroso mu prý ani neumožnil nahlédnout do vyšetřovací zprávy unijního protikorupčního úřadu Olaf. Šéfa Evropské komise podle agentury DPA nařkl z „šikany“.

Barroso prohlásil, že neměl jinou volbu než Dalliho přimět k odchodu. Barroso to přirovnal k jinému případu podezření z korupce, kdy v roce 1999 rezignovalo všech 20 eurokomisařů.

Dalliho kontakty s osobami typu „majitele barů a restaurací“ a dalšími lidmi z branže označil Barroso za „přinejmenším bizarní“, zvláště když byl Dalli odpovědný za novou tabákovou legislativu EU. „Bylo věcí zdravého rozumu, že zdlouhavé vyšetřování by zpochybnilo poctivost jeho i celé Komise,“ prohlásil Barroso.

Dalli jakékoli pochybení odmítá a úřady v jeho domovské Maltě loni oznámily, že nemají dostatek důkazů, aby mohly zahájit trestní stíhání. Verdikt lucemburského soudu se čeká v řádu měsíců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek