EU rozšiřuje sankce proti Rusku

17.07.2014
ČTK

Evropská unie se na summitu v Bruselu dohodla, že nově budou moci evropské sankce postihnovat také podniky, které materiálně nebo finančně podporují postupy vedoucí k ohrožení suverenity Ukrajiny. Členské státy EU se rovněž rozhodly, že budou koordinovat své kroky ve vedení Evropské banky pro obnovu a rozvoj, aby mohla pozastavit financování nových operací v Rusku. K tomu samému summit také vyzval Evropskou investiční banku. EU chce, aby Evropská komise posoudila každý případ bilaterální nebo regionální spolupráce s Ruskem zvlášť, aby se případně uvažovalo také o jejich zmrazení.

Seznam podniků, na které se budou sankce vztahovat, by měl být hotový do konce měsíce. Navíc stávající stav sankcí nemusí být definitivní. Summit rozhodl, že by se mělo jednat o tom, zda nerozšířit sankce i na jednotlivce a firmy. Tedy ty subjekty, které podpořily destabilizaci Ukrajiny a anexi Krymu. O této možnosti by podle ČTK mohli jednat ministři zahraničí EU, kteří se sejdou příští týden.

Zdůvodněním stávajícího již uskutečněného rozšíření sankcí dohodnutého na aktuálním summitu EU, je podle Angely Merkelové nedostatečném naplnění bodů, které EU žádala 27. června: „Od návštěvy ukrajinského prezidenta na minulém (červnovém) summitu se toho bohužel moc nestalo, tedy co se týká naplňování našich očekávání. Žádná rukojmí nebyla propuštěna, kontaktní skupina nefunguje, a proto budeme dnes mluvit o nových sankcích, protože si myslíme, že ruský příspěvek ještě není dostatečný“, cituje Merkelovou ČTK.

Summit EU znovu potvrdil svoji podporu mírovému plánu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a apeloval na Rusko, aby zastavilo převoz lidí a techniky přes hranice mezi Ruskem a Ukrajinou a aby aktivně uplatnilo svůj vliv na východoukrajinské separatisty.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek