Kde v Evropě levně natankovat


Igor Blahušiak, Euroskop, 23.7. 2014

Evropská komise vydala 14. července aktualizovaný přehled cen benzínu a nafty v Evropě. Nejlevnější EuroSuper 95 si v EU koupíte v průměru za asi 35,60 Kč/l v Bulharsku, tankovat naftu se dle Komise vyplatí v Lucembursku v průměru za asi 33 Kč/l.

Lucembursko se vyplatí

Že se v Lucembursku tankovat vyplatí, vědí snad všichni, kteří se někdy do Beneluxu autem vypravili. Z benzinek kolem hlavních tahů touto malou zemí, které jsou jednoduše obrovské, můžete nabýt dojmu, že hlavním příjmem Lucemburska nejsou finanční služby, ale prodej pohonných hmot.

Jestli pojedete kolem, určitě se vyplatí zastavit, rozdíl je i u benzínu přibližně 20-30 centů za litr oproti sousedním zemím. Navíc mnohé benzinky mají prodejny s poměrně rozsáhlou nabídkou dalších produktů, u kterých oceníte lucemburskou daňovou politiku. Na své si přijdou nejenom milovníci tradiční čokolády nebo piva, ale hlavně dobré kávy, která se zde (ano, na benzince) dá sehnat ve až o polovinu levněji než v ČR.

Ceny benzinu v Evropě

Překvapivá Andora

Ostatně, malé státy jsou pro motoristu požehnáním. Pokud máte cestu do Španělska, určitě se zastavte v Andoře. Ekologové ať na chvíli prominou, ale pro všechny motoristy bude zážitkem tankovat ve výšce nad 2000 metrů na tříproudé silnici a kochat se přitom úchvatným výhledem na Pyreneje. Za litr benzínu zaplatíte asi asi 35,20 Kč/litr, za naftu o 4 Kč méně. Oproti sousedním zemím ušetříte asi 5-7 Kč/litr. Ale pozor. Většina pumpařů požaduje platbu v hotovosti, s kartou moc nepochodíte.

Opět platí, že je dobré se zastavit se v některém z krámků kolem silnice na nákup. Pokud přijíždíte z Francie, nečekejte až na La Vellu a nakupte v některé ze čtyřpatrových roubenek ty nejlepší španělské šunky, likéry nebo vína za ceny, o kterých se letákovým akcím českých supermarketů ani nezdálo.

Tankování v Chorvatsku

Pokud nejedete na západ, ale vaším cílem je jižní část chorvatského Jadranu, určitě se zastavte v Bosně a Hercegovině, přes kterou budete do Dubrovníka projíždět. Možná si všimnete v Neumu nenápadný obchůdek u odbočky do vnitrozemí, kde dostanete zaručeně ty nejpravější napálené MP3-ky, ale zajímat by vás měly zejména pumpy dál za městečkem.

Na GoogleMaps je sice nenajdete, ale i tak benzin za 32,90 Kč/litr a nafta za 33,60 Kč/litr uleví vaší peněžence oproti Chorvatsku (nebo Černé Hoře) asi o 3 koruny za litr. Než se ale do Bosny dostanete, nezapomeňte si ve stáncích u silnice kolem delty Neretvy koupit čerstvé místní ovoce, chlazeno na příjemnou teplotu přímo před vámi vodou z řeky.

Ať už bude váš motoristický cíl v Evropě jakýkoliv, redakce Euroskopu vám přeje mnoho šťastných kilometrů bez nehod a poruch!

Autor: Igor Blahušiak, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality