Švédka Malmströmová je po Jourové 2. ženou do Komise

01.08.2014
čtk

Druhou ženou, kterou členská země Evropské unie nominovala do nově se rodící Evropské komise, je Švédka Cecilia Malmströmová. V týmu šéfa komise Jeana-Claudea Junckera má působit spolu s českou kandidátkou Věrou Jourovou. Pokud však počet žen vybraných na posty eurokomisařek do dnešní uzávěrky nominací výrazně nevrzoste, hrozí Evropský parlament, že na podzim složení komise neschválí.

Šestačtyřicetiletá švédská liberální politička má za sebou čtyři roky ve funkci komisařky pro vnitřní záležitosti unie, kterou byla v dosluhující komisi Josého Barrosa. Svou nominací, kterou dnes oznámil premiér Fredrik Reinfeldt, je Malmströmová „potěšena a poctěna“, jak uvedla na svém twitterovém účtu.

Po Jourové, pro niž chce Praha získat post komisařky pro regionální rozvoj, institucionální vztahy, dopravu nebo průmysl, se Švédka stala teprve druhou ženou, která má zasednout v Junckerově komisi. Podle jejího šéfa však nově zvolený europarlament hrozí, že při říjnovém hlasování novou komisi nepodpoří, pokud mezi jejími 28 členy nebude alespoň devět žen, jako tomu bylo v Barrosově týmu.

Očekává se přitom, že svou současnou eurokomisařku bude chtít ve funkci i pro další období Bulharsko. Podle serveru euobserver.com možná Junckera v tomto ohledu podpoří i Itálie či Rumunsko, které zvažují vyslat do komise ženy. I s nimi by ale bylo v komisi pouze pět žen, což by velmi reálně hrozilo říjnovým neschválením jejího složení a novým sestavováním.

Šéf komise tak spoléhá na to, že ženská jména uslyší i z několika států, které ještě své kandidáty neoznámily: Belgie, Nizozemska, Portugalska či Slovinska. Čas mají do dnešní půlnoci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek