Juncker v Řecku: Krize eurozóny ještě není překonána

05.08.2014
čtk

Nový předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v pondělí vyzval Řecko, aby pokračovalo ve svém reformním úsilí. K možné další pomoci pro tuto silně zadluženou zemi se po včerejším setkání s řeckým premiérem Antonisem Samarasem odmítl vyjádřit, napsala agentura DPA.

Návštěva Řecka je první Junckerovou oficiální cestou do členské země Evropské unie v nové funkci. Juncker v pondělí podle agentury AP prohlásil, že „bojoval jako lev“, aby udržel Řecko v eurozóně, a pochválil tuto zemi za snahu o zlepšení stavu veřejných financí.

Juncker rovněž upozornil, že krize v eurozóně ještě nebyla zcela překonána. „Urazili jsme dlouhou cestu, ale ještě nejsme na konci,“ uvedl. „Řada událostí nám ukazuje, jak křehká je situace, a to nejen v Řecku, ale také jinde,“ dodal.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Řecká vláda výměnou za pomoc masivně škrtala výdaje, snížila důchody a mzdy a zvyšovala daně. To prohloubilo hospodářský útlum a vyvolalo protesty obyvatel.

Šéf ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem v červnu uvedl, že objem případného třetího balíku finanční pomoci pro Řecko by měl být výrazně menší než dosavadní pomoc. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v červnu podle tisku odhadl, že hodnota nové pomoci by pravděpodobně byla nižší než deset miliard eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek