Británie řeší, co s imigranty


Marie Bydžovská, Euroskop, 6.8. 2014

Zveřejnění studie, která se zabývá i přehodnocením přístupu imigrantů k sociálním dávkám, bylo o několik měsíců odloženo. Státní tajemník a poslanec za liberály Vince Cable ji dokonce označil za „propagandu“.

„Vláda se domnívá, že nastala vhodná doba, aby přezkoumala pravidla na úrovni EU s cílem je modernizovat a zajistit, že jsou vhodné pro daný účel v dnešní Unii,“ uvádí dokument publikovaný v červenci. Podle deníku The Guardian předchozí návrh neprošel, protože koaliční liberální demokraté kritizovali některé z kritických závěrů vůči EU.

1 milion imigrantů v roce 2012

Velká Británie se stala jedním z největších magnetů pro pracovníky z tzv. nových zemí Evropské unie. Počet imigrantů ze států, které vstoupily do EU po tzv. velkém rozšíření, vystoupal z počátečních 125 tisíc v roce 2004 na 1 milion v roce 2012, uvedl deník Daily Mail.

Zvyšující se počet imigrantů, kteří přišli do země v posledním desetiletí, posiluje rostoucí odpor veřejnosti k migraci v EU. Zatímco v roce 2005 bylo dvakrát více Britů pro volný pohyb v rámci EU než jeho oponentů, loni již byla proti téměř polovina obyvatel.

Studie uvádí, že „pokud nebudou provedeny reformy, oprávněné obavy veřejnosti z toho, jaký mají migranti z Unie přístup k sociálnímu zabezpečení v jiných členských státech, pravděpodobně výrazně podkopou podporu principům volného pohybu“.

Imigrace a tlak na veřejné služby

Dlouho připravovaný text analýzy zrcadlí podle think-tanku Open Europe nadstranický konsensus o nutnosti reformovat systém sociálních dávek pro imigranty. Ačkoliv nedává přesné návody řešení, jasně prý identifikuje klíčové otázky a je „nejvíce explicitní co se týče nutnosti reformy z dosud vydaných zpráv v rámci přezkumu kompetencí“. Jeho cílem je zhodnotit současné rozdělení pravomocí mezi EU a členskými státy, a připravit podklady pro možné referendum o členství Velké Británie v EU v roce 2017.

Ve zprávě stojí, že „pravidla se vyvinula nad původní rámec, stejně jak se vyvíjí celá EU a interakce mezi pravidly týkajícími se pobytu a koordinace sociálního zabezpečení se stávají stále složitějšími.“ Podle autorů studie tyto problémy posiluje skutečnost, že EU je dnes velmi odlišná, oproti době, kdy byla pravidla vytvořena.

Zpráva uvádí i fakta, jak migrace z EU vyvíjí tlak na veřejné služby, jako zdravotnictví či školství. Dochází také k závěru, že soudní rozhodnutí EU umožnila explozi ilegálních činností, jako falšování pasů nebo fingované sňatky ze strany migrantů ze zemí mimo EU, kteří se snaží žít a pracovat v Británii.

Omezení dávek pro přistěhovalce

V návaznosti na vládní analýzu publikoval deník The Daily Telegraph článek premiéra Davida Camerona, kde oznámil, že předloží návrh zákona, podle něhož budou mít přistěhovalci z EU od listopadu nárok na podporu v nezaměstnanosti a dávky na děti po dobu jen tří měsíců. Nyní je to šest měsíců.

Cameron uvedl, že chce snížit počet přistěhovalců a zaměřit se na ty, kteří přicházejí do Británie pouze s cílem čerpat sociální dávky. Omezením doby pro vyplácení dávek je podle Camerona jasný vzkaz potencionálním imigrantům, že nemohou očekávat, že v Británii „dostanou něco za nic“.

Představitelé Evropské unie již dříve kritizovali Cameronův přístup k přistěhovalectví. Nic podle nich nedokazuje tvrzení, že imigranti přicházejí do Británie s cílem žádat sociální dávky. Současný návrh chce Evropská komise důkladněji prozkoumat, až budou známy bližší podrobnosti.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality