Energie v červenci 2014

06.08.2014
Euroskop

Rada schválila návrh směrnice o jaderné bezpečnosti

Rada schválila návrh směrnice o jaderné bezpečnosti

Návrh směrnice Rady, kterou se mění směrnice 2009/71/EURATOM, kterou se stanoví rámec Společenství pro jadernou bezpečnost jaderných zařízení (KOM(2013)343)

Rada přijala 8. 7. 2014 návrh úpravy směrnice o jaderné bezpečnosti.

Pozadí

Směrnice vznikla na základě mandátu uděleného Evropskou radou v březnu 2011. Po květnovém obdržení nezávazného názoru EP, který se dotýkal zejména nezávislosti nezávislých dozorových orgánů a komplementaritě unijní legislativy s mezinárodními organizacemi, COREPER dosáhl shody nad větší transparentností procesu rozhodování v otázkách jaderné bezpečnosti (vice v příspěvku „Rada jednala o změně směrnice o jaderné bezpečnosti“, Energie v červnu 2014).

Klíčové a sporné body

Důležitým požadavkem směrnice je vydávání pravidelných a právně závazných hodnocení, která se mají týkat jaderných zařízení v celé EU, a to minimálně každých 6 let. Na konkrétních tématech a společné metodice se mají dohodnout členské státy s podporou regulátorů, ale současně v úzké spolupráci s Komisí, přičemž hodnocení by se vždy měla týkat různých aspektů jaderné bezpečnosti. Vlastní revizi potom mají provádět mnohonárodní týmy, které na jejich základě vypracují také doporučení. Členské státy mají mít za provedení těchto doporučení odpovědnost, přičemž v případě prodlení nebo jejich nedostatečného provedení je Komise oprávněna nařídit v příslušném členském státě inspekci. Národní regulační úřady mají mít také povinnost zveřejňovat výsledky těchto inspekcí.

Pravidelné bezpečnostní prověrky mají probíhat také na vnitrostátní úrovni, a to v každé JE minimálně jednou za 10 let. Zvláštní prověrka potom musí být provedena v případě, že se zvažuje prodloužení životnosti JE.

Předpokládaný další vývoj

Členské státy směrnici musí převést do svých právních řádů do 3 let. V roce 2017 se uskuteční první vzájemné hodnocení přijatých opatření.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality