Sankce Ukrajiny by mohly postihnout dovoz ruské ropy do ČR

11.08.2014
ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek odhadl, že oboustranné sankce mezi Ruskem a EU by se mohly projevit na tržbách českých firem až ztrátou ve výši 2,5 miliard korun a zánikem až 830 pracovních míst. Ze sankcí může být problematické zejména případné rozhodnutí Ukrajiny zakázat dopravu ropy přes své území.

„V případě ropy je situace složitější,“ řekl Mládek a dodal, že ropa by se musela zřejmě dovážet ruského přístavu Novorossijsk, který leží na břehu Černého moře, do italského přístavu Terst za pomocí ropných tankerů. Odtud by pak surovina proudila ropovodem do České republiky. V případě takového způsobu transportu by se ovšem českých a slovenským spotřebitelům mohly prodražit pohonné hmoty. „Ale samozřejmě mnohem lepší by bylo, kdyby fungoval ropovod Družba,“ uvedl Mládek.

Česká republika potřebuje ruskou ropu z důvodu struktury českých rafinerií. Společnost Mero, kterou ovládá český stát a která spravuje českou část ropovodu Družba, se odvolává na ukrajinského přepravce ropy Ukrtransnafta, který uvedl, že na Ukrajině se zákon, který by omezoval přepravu ropy přes své území. Nicméně ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nevyloučil, že chystané sankce jeho země vůči Rusku by se nemohly týkat omezení přepravy plynu. Co se týká přepravy této suroviny z Ruska, tak je na tom Česká republika podle Mládka dobře, protože může plyn případně dovážet jinými cestami.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek