Turecké prezidentské volby vyhrál v 1. kole Erdogan

12.08.2014
čtk

Nedělní prezidentské volby v Turecku s takřka 52 procenty hlasů vyhrál dosavadní premiér Recep Tayyip Erdogan, kterého tak lidé do čela státu zvolili už v prvním kole. Oficiální výsledky v pondělí oznámila ústřední volební komise. Opozice Erdoganovo vítězství uznala a nový prezident svého předchůdce Abdullaha Güla v křesle hlavy státu nahradí 28. srpna.

Prozatím není jasné, kdo Erdogana v premiérské funkci a v čele jeho proislámské Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) nahradí. Jednání o jeho nástupci už ale začala a média spekulují o možných favoritech. V té souvislosti se nejčastěji zmiňují jména nynějšího ministra zahraničí Ahmeta Davutoglua a bývalého ministra dopravy Binaliho Yildrima. O návrat do čela vlády se ale podle všeho hodlá ucházet i současný prezident Abdullah Gül. AKP oficiálně jméno žádného kandidáta neuvedla.

Gülův mandát končí 28. srpna a prezident včera novinářům řekl, že se nechystá odejít z politiky. „Je docela přirozené, že se vrátím do své strany (AKP, pozn. ČTK), až ve funkci hlavy státu skončím,“ citovala ho agentura Reuters. Podle deníku Hürryiet není Gülův návrat do premiérského křesla, v němž krátce seděl i po volbách v roce 2002, vyloučený. AKP ale dnes oznámila, že kongres strany, kde se bude vybírat nové vedení, se uskuteční 27. srpna. Jelikož v té době ještě bude Gül oficiálně prezidentem, nebude se zřejmě moci o post předsedy strany a premiéra ucházet.

Nastane národní usmíření?

Šedesátiletý Erdogan, který vládne zemi více než 11 let, poměrně hladce zvítězil již v prvním kole voleb, když získal 51,79 procenta hlasů. Společný kandidát dvou největších opozičních stran Ekmeleddin Ihsanoglu získal necelých 38,44 procenta hlasů. Na třetím místě skončil Kurd Selahattin Demirtaş s 9,76 procenty. Volební účast činila asi 74,12 procenta, což bylo podle BBC méně, než se očekávalo.

Už v neděli večer po zveřejnění předběžných výsledků prohlásil Erdogan, že národ dal najevo svou vůli. Ohlásil také novou éru národního usmíření a ujistil, že chce být prezidentem všech 77 milionů Turků. Erdoganův triumf už uznal i nejsilnější opoziční kandidát.

„Turecko je klíčový partner EU: kandidátská země, která vyjednává o členství, soused, důležitý obchodní partner a spojenec v zahraniční politice,“ uvedli v pondělí ve společném prohlášení šéf Evropské komise José Barroso a předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. Zároveň dodali, že spoléhají na to, že Erdogan na novém vrcholném postu zaujme smířlivý postoj a že bude respektovat všechny skupiny obyvatel Turecka, jejich vyznání a odlišnosti.

Opozice: Volby nebyly podle demokratických standardů

Erdogan vládne Turecku od roku 2003 a podle stanov AKP se již o čtvrtý premiérský mandát pod záštitou strany ucházet nemohl. Nyní se předpokládá, že prezidentskému úřadu dodá širší pravomoci a že by dokonce mohly vzniknout podmínky pro vytvoření prezidentského systému. Dosavadní role prezidenta byla spíše reprezentativní, již nyní ale ústava dává úřadu větší moc. Například není možné napadnout prezidentova rozhodnutí u soudu.

Kritikové i opozice Erdoganovi vyčítají, že volby nebyly podle demokratických standardů a že ve své kampani využíval vládní prostředky. „Volební kampaň byla vedena nespravedlivě a v nerovných podmínkách,“ prohlásil v neděli Ihsanoglu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek