125 milionů eur míří k evropským zemědělcům

18.08.2014
ČTK

Mimořádnou dotaci 125 milionů eur určenou jako podporu zemědělcům vybraných druhů ovoce a zeleniny, které postihlo ruské embargo uvalené na import potravin ze Západu, schválila Evropská komise na dobu s platností od 18.8. do konce listopadu 2014.

EU zemědělce finančně podpoří prostřednictvím kompenzací za pozdní nebo předčasné sklizně a také formou odkupů. O podporu si zemědělci mohou zažádat od dneška i zpětně. Podat si žádost mohou pěstitelé skoro 20 druhů ovoce a zeleniny, kterých se mimořádná dotace týká. Jsou to většinou farmáři, kteří pěstují rychle se kazící potraviny, jsou to např. jablka, hrušky, hrozny, bobulovité plody, kiwi, okurky, papriky, rajčata, zelí, květáku, mrkve a houby.

Největší obava zemědělců panuje z toho, že kvůli ruskému embargu na dovoz vzniknou přebytky, což způsobí snížení cen a tržeb a následné propouštění zaměstnanců i celkové zvýšení nezaměstnanosti.

Poté, co Západ uvalil sankce na Rusko, které obvinil z kontaktů na ruské separatisty na Ukrajině, Rusko odpovědělo zakázem dovoz potravin a zemědělských produktů z EU, USA, Kanady, Norska a Austrálie. Ten platí také pro dovoz masa, mléčných výrobků, mléka a ryb.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek