Merkelová od schůzky v Minsku průlom nečeká

25.08.2014
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová nečeká, že na schůzce Putin-Porošenko v Minsku dojde k průlomu v řešení ukrajinské krize.

„Je zapotřebí vzájemně na sebe mluvit. Možné je pouze politické řešení, vojenské řešení konfliktu nemůže nic přinést,“ řekla kancléřka v rozhovoru pro německou televizi ARD.

Merkelová v sobotu navštívila Kyjev. Podle agentury DPA Merkelová vyzvala ukrajinskou vládu, aby se pustila do decentralizace státu a přenosů větších pravomocí na regiony. Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel se v sobotu vyslovil pro federalizaci Ukrajiny jako jediné schůdné cestě k zachování jednoty země. Podle agentury AFP to ale Kyjev kategoricky odmítá.

Merkelová také podotkla, že by Evropská unie nepovažovala za důvod ke konfliktu, pokud by se Ukrajina zapojila do Euroasijské hospodářské unie, kterou založilo Rusko společně s Běloruskem a Kazachstánem. Evropa si podle kancléřky přeje dobré vztahy s Ruskem.

V sobotu Merkelová vybídla Kyjev a Moskvu, aby se zasadily o nastolení příměří. Nicméně připustila, že mír nenastane, dokud se nepodaří zlepšit kontrolu nad hranicí Ukrajiny s Ruskem. Kancléřka přislíbila zhruba půl miliardy eur v rámci mezinárodní pomoci při obnově válkou poničeného východu Ukrajiny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek