EU zakáže silné vysavače


Marie Bydžovská, Euroskop, 26.8. 2014

Od 1. září začne v Evropské unii platit zákaz výroby a dovozu vysavačů s příkonem nad 1600 W a budou zavedeny povinné energetické štítky. Německý magazín der Spiegel píše o vzniku direktivy a přichází s překvapivým tvrzením, že regulace vyhovuje velkým unijním producentům, protože věří, že je zvýhodní oproti asijské konkurenci. Přesto se proti ní především v Británii ozývá silná kritika.

Těžko Evropské komisi vyčítat, že by o regulaci vysavačů rozhodla sama bez zohlednění názorů a postojů zúčastněných stran. Ke klíčovému rozhodnutí došlo na setkání Regulačního výboru pro ecodesign elektrických spotřebičů loni v únoru. K navrhované regulaci se vyjadřovali zástupci členských států i významných producentů a většinově ji odsouhlasil i výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu.

Podle německého magazínu byl proces neobvyklý tím, že nejenže celkem očekávatelně na přísná pravidla tlačily ekologické organizace, ale plán podporovali i zúčastnění zástupci průmyslu. Účastník jednání se pro magazín vyjádřil, že se domnívali, že podmínky naplní snadněji než konkurenční levní asijští výrobci.

vysavač
Žena s vysavačem. (ilustrační foto, čtk)

Evropská komise argumentuje, že nižší příkon nebude na úkor kvality spotřebičů. „Nové vysavače lépe vysávají, dělají méně hluku a spotřebují méně elektřiny. Spotřebitel si bude moci v budoucnosti vybrat mezi spotřebiči, které spotřebují velmi málo a těmi, které spotřebují málo proudu,“ řekla pro Der Spiegel Mechthild Wörsdörferová z Generálního ředitelství komise pro energetiku, jejíž tým má danou problematiku na starost.

5 ze 7 vítězů testu stáhnou z prodeje

Kritici regulace o tom pochybují a tvrdí dokonce, že regulace elektřinu neuspoří, protože lidé budou vysávat se slabšími přístroji delší dobu a spotřeba elektřiny se tak vyrovná původnímu stavu.

Nejvíce si na zákaz silných vysavačů stěžují v Británii. Spotřebitelská organizace Which? uvedla, že pět ze sedmi nejúspěšnějších modelů v jí provedeném testu bude kvůli nové legislativě staženo z prodeje, protože má příkon vyšší než 1600 W.

Na zavedení energetických štítků dokonce tamní firma Dyson podala stížnost k Evropskému soudnímu dvoru. Její majitel James Dyson uvedl, že ačkoliv označení samo o sobě je dobrý nápad, existuje mnoho technických faktorů, které nebere v úvahu. Silné výkonné vysavače tak mohou být hodnoceny špatně a znevýhodněny na trhu ve prospěch přístrojů, které nefungují efektivně.

Jeho firma je průkopníkem v oblasti bezsáčkových vysavačů. Dyson tak upozorňuje i na to, že každoročně končí na skládce 126 milionů sáčků z vysavačů, což nová legislativa nebere v úvahu. Unijní testy podle něj také nezohlednily, že luxy fungují jinak, pokud je jejich obsah již naplněn.

Jamese Dysona přitom stěží může někdo obvinit z přehnaného euroskeptismu. Známý vynálezce a miliardář v Británii patřil k hlasitým zastáncům přijetí eura. „Nepřijetí eura je pro Spojené království sebevražda,“ řekl v roce 2000.

Boj o klima

Zákaz silných vysavačů má kořeny v roce 2000, kdy Evropská komise v rámci klimatické studie rozhodla, že zapojí domácí elektrické spotřebiče na seznam produktů, u kterých bude řešit snižování energetické spotřeby. Tři roky poté se Evropský parlament usnesl, že seznam se stane součástí evropské směrnice.

Podle ní budou mít vysavače také energetické štítky, ze kterých se spotřebitel dozví například údaje o energetické účinnosti, roční spotřebu energie, třídu emisí prachu z vysavače nebo hlučnost přístroje. Výrobci mají za úkol lepit štítky o rozměru 75×150 mm na vysavačích na dobře viditelné místo a také na obalu výrobku.

Strategie zapadá do naplňování tzv. klimaticko-energetického balíčku, jehož cílem je mimo jiné snížit energetickou spotřebou v EU do roku 2020 o dvacet procent. Velkou část z toho ušetří právě domácnosti. O efektivnější nakládání s energiemi se má zasloužit mimo regulaci příkonu vysavačů třeba již schválený zákaz neúsporných žárovek či regulace sušiček a kávovarů, které mají vstoupit v platnost ještě tento rok.

Plánované regulace ke snížení spotřeby energií

1. 1. 2015

Kávovary budou muset být konstruovány tak, aby nejpozději 40 minut po použití automaticky přestaly hřát.

20. 2. 2015

Vstoupí v platnost přísnější kritéria energetické spotřeby pro sporáky a trouby na pečení.

1. 1. 2017

EU zakáže výrobu a dovoz vysavačů s příkonem nad 900 W.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality