Polský premiér Tusk se může stát „evropským prezidentem“


Marie Bydžovská, Euroskop, 29.8. 2014

Favoritem na zisk postu předsedy Evropské rady je polský premiér Donald Tusk. V telefonických rozhovorech s lídry členských států jej podle agentury Reuters jako svého nástupce navrhuje současný předseda Herman Van Rompuy. Před sobotním summitem, na kterém premiéři a prezidenti EU vyberou jméno nového šéfa svých jednání, však jsou ve hře i další významní politici.

„Evropští lídři Donalda Tuska stále více přesvědčují, aby převzal pozici předsedy Evropské rady,“ uvedla mluvčí polské vlády Malgorzata Kidawá-Blonská. „Premiér bere návrh velmi vážně, analyzuje důsledky pro Polsko, jeho bezpečnost, obzvláště ve světle ukrajinské krize,“ dodala.

Několik zdrojů obeznámených s výběrem osob na vrcholných funkcích v rámci EU pro agenturu Reuters uvedlo, že Tusk je jasným favoritem. Pokud se Tusk stane šéfem Evropské rady, který bývá označován i jako „evropský prezident“, bude to podle Reuters vítězstvím pro členské země z řad bývalých komunistických států střední a východní Evropy. Polsko by tím také získalo uznání svých snah o pozici jednoho z hlavních hráčů v bloku 28 států vedle zemí jako Francie či Německo.

Tusk, Merkelová, Rompuy
Polský premiér Donald Tusk s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a stálým předsedou Evropské rady Hermanem van Rompuyem. V roce 2011, během polského předsednictví. Protne se osud těchto tří politiků i v roce 2014? (foto: čtk)

Evropské vyvažování

Východoevropské země od léta trvají na tom, aby jednu ze dvou vrcholných pozic v EU obsadil zástupce některé z nich. Přeje si to také český premiér Bohuslav Sobotka. „Samozřejmě musí dojít k dohodě mezi hlavními evropskými politickými proudy, zejména mezi evropskými lidovci a sociálními demokraty. Ale je také nutný soulad v dosažení konsensu, pokud jde o zastoupení jednotlivých regionů,“ řekl ve čtvrtek pro čtk.

Dalším postem, o jehož obsazení budou evropští politici v sobotu bojovat, je vysoký představitel EU pro zahraniční politiku. Favoritkou na tuto pozici je italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová. Především pobaltské státy a Polsko jí nicméně vyčítají přílišnou náklonost k Rusko. Tuskova vláda naopak patří v osmadvacítce ve vztahu k Rusku mezi jestřáby. Dlouhodobě tlačila na tvrdé protiruské sankce.

Tuskova kandidatura získala silné zastánce i v dalších regionech Evropy. Tusk sice oficiálně svou kandidaturu neoznámil, v úterý ji však jako první z významných politiků veřejně podpořil britský předseda vlády David Cameron. Dal přitom najevo, že věří, že právě polský premiér by byl na vrcholném evropském postu protiváhou federalisticky smýšlejícího předsedy Komise Jeana-Claudea Junckera. Podle deníku Financial Times Tuska podporuje i německá kancléřka Angela Merkelová.

Jaké má Tusk překážky?

Dosud byla zásadní výtkou Tuskových kritiků jeho nedostatečná znalost angličtiny či francouzštiny. Financial Times uvádí, že podle diplomatů přímo zapojených do jednání o obsazení zmiňovaných postů panuje v souvislosti s Tuskovou kandidaturou obava, že nebude kvůli jazykovým překážkám schopen v komplikovaných jednáních dovést lídry k potřebnému kompromisu. Polští diplomaté však podle britského deníku udávají, že Tusk v posledním roce na své znalosti angličtiny značně pracoval.

Další překážkou byla neúčast Polska v měnové unii. Předseda Evropské rady totiž vede i jednání nejvyšších představitelů států eurozóny. Především Francii vadila představa, že by eurosummitům předsedal politik ze země, která eurem neplatí. V červenci však Paříž tuto možnost akceptovala.

Podle polského listu Gazeta Wyborczamá současný předseda Evropské rady Herman Van Rompuy v zásobě pět kandidátů na svého nástupce. Vedle Tuska jsou na něm dánská premiérka Helle Thorning-Schmidtová, irský předseda vlády Enda Kenny, lotyšský expremiér Valdis Dombrovskis a bývalý estonský premiér Andrus Ansip.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality