EU uvolní pro farmáře postižené ruským embargem 180 milionů eur

04.09.2014
čtk

Evropská komise v reakci na ruské potravinové embargo uvolní dodatečných 30 milionů eur (téměř 830 milionů Kč) na propagaci evropských zemědělských výrobků. Uvedl to ve středu evropský komisař pro zemědělství Dacian Ciolos. Celkem Unie podpoří farmáře opatřeními v hodnotě 180 milionů eur.

Podle polského serveru onet.pl mají peníze připravené Bruselem pomoci evropským zemědělcům proniknout na nové trhy. Jsou určeny na spolufinancování projektů, které začnou v příštím roce.

„Dnešní změna znamená, že na propagační projekty předložené do konce tohoto měsíce je k dispozici 60 milionů eur z peněz EU,“ uvedl Ciolos. „Vyzývám zemědělské organizace, aby této možnosti co nejlépe využily a v příštích týdnech předložily ambiciózní propagační projekty,“ dodal komisař pode agentury DPA.

Nejvíc embargo postihne Poláky, Němce a Holanďany

Evropská komise již dříve představila různá opatření na podporu evropských zemědělců a výrobců potravin postižených ruským embargem. Hodnota těchto opatření se podle Ciolose pohybuje kolem 180 milionů eur. Uvolnila například zhruba 125 milionů eur na pomoc pěstitelům ovoce a zeleniny podléhající rychlé zkáze a další pomoc pro pěstitele broskví a nektarinek a pro dodavatele mléčných výrobků.

Ruský zákaz dovozu potravin z Evropy by mohl stát EU na obchodní výměně pět miliard eur ročně. Uvádí se to v dokumentu, k němuž získala přístup agentura Reuters. Nejvíce utrpí velcí vývozci jako Polsko, Německo nebo Nizozemsko. Loni EU vyvezla do Ruska potraviny v hodnotě 11,8 miliardy eur.

Ministři zemědělství EU budou v pátek zasedat v Bruselu, aby jednali o odpovědi na ruské embargo. EU nyní chystá další zpřísnění protiruských sankcí a v pátek bude připravena jejich konkrétní podoba.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek