ECB snížila úroky a začne nakupovat cenné papíry

05.09.2014
čtk

Evropská centrální banka (ECB) začne poprvé podporovat slábnoucí ekonomiku eurozóny a bránit jejímu sklouznutí do deflace odkupováním zajištěných cenných papírů a dluhopisů od komerčních bank. Na tiskové konferenci to po čtvrtečním zasedání bankovní rady ECB oznámil její šéf Mario Draghi. ECB už včera nečekaně snížila svou základní úrokovou sazbu na nové rekordní minimum 0,05 procenta z dosavadní úrovně 0,15 procenta.

Zatímco snížení sazeb bylo překvapivé, oznámení nekonvenčních stimulačních a antideflačních kroků trhy s ohledem na Draghiho nedávná prohlášení všeobecně očekávaly. Draghi ve čtvrtek řekl, že nákupy krytých dluhopisů a cenných papírů tvořených balíky bankovních úvěrů (ABS) zahájí ECB v říjnu. Podrobnosti plánu oznámí po zasedání 2. října.

ECB si od nákupů aktiv od bank slibuje „usnadnění přílivu nových úvěrů do ekonomiky“, řekl Draghi. Už v červnu ECB vedle snížení úroků podpořila úvěrovou aktivitu programem levných půjček pro komerční banky v objemu 400 miliard eur (11 bilionů Kč).

Motivem je rekordně nízká inflace

Draghi dal také najevo, že ECB je připravena pomoci ekonomice dalším pumpováním peněz. „Pokud by bylo nutné ještě více zasáhnout proti riziku příliš dlouhého období nízké inflace, bankovní rada se shoduje na použití dodatečných nekonvenčních nástrojů v rámci svého mandátu,“ řekl Draghi.

Meziroční míra inflace v eurozóně v srpnu klesla na nové pětileté minimum 0,3 procenta. Je tak už hluboko pod cílovou úrovní dvou procent i pod úrovní jednoho procenta, kterou ECB označuje za „nebezpečnou zónu“. Ekonomický růst v zemích eurozóny se navíc v letošním druhém čtvrtletí zastavil, a to vlivem poklesu německé ekonomiky a pokračující stagnace ve Francii.

Kurz eura v reakci na kroky ECB spadl vůči dolaru poprvé za více než rok pod hranici 1,30 USD. Západoevropské akcie výrazně posílily a rostly i ceny dluhopisů zemí eura. Výnosy dluhopisů řady zemí tak klesaly na nová rekordní minima.

Nákupy dluhopisů a dalších aktiv jsou podle ekonomů nejúčinnějším nástrojem, který může ECB použít. Tyto nákupy používají po poslední recesi na konci minulého desetiletí k podpoře ekonomiky i centrální banky Spojených států (Fed) či Japonska. Namísto státních dluhopisů, které vesměs skupuje americký Fed, je ale pro ECB vzhledem k politickým sporům v eurozóně mnohem snazší odkupovat od bank balíky firemních nebo hypotečních úvěrů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek