NATO v reakci na boje na Ukrajině schválí „Akční plán“

05.09.2014
čtk

Lídři Severoatlantické aliance dnes ve velšském Newportu potvrdí kroky, které NATO přijímá v reakci na změnu bezpečnostního prostředí v Evropě. Takzvaný Akční plán připravenosti by měl alianci umožnit rychleji reagovat na hrozbu vůči členské zemi.

Už ve čtvrtek večer lídři zemí NATO debatovali u večeře o bezpečnostních hrozbách současnosti. Kromě Ukrajiny, která je do značné míry definujícím momentem nového aliančního přemýšlení, se nevyhnuli ani diskusi o nové podobě islamistického extremismu. Takzvaný Islámský stát sílí v Iráku a Sýrii, tedy v zásadě stejně jako Ukrajina v sousedství členské země NATO, v tomto případě Turecka.

Akční plán připravenosti vznikl v týdnech a měsících před summitem jako reakce na ruské zabrání ukrajinského Krymu a „hybridní“ vedení boje, které nyní Rusko podle aliance používá na východě Ukrajiny. Je také reakcí na obavy především pobaltských členů NATO z vývoje na východě kontinentu.

Významným bodem plánu má být vznik „hrotové“ vojenské síly, jejíž několik tisíc mužů bude moci velmi rychle přispět na pomoc ohrožené členské zemi. Pomoci k „cestování nalehko“ mají takovému uskupení dopředu připravené sklady zásob, další součást plánu. Ten například počítá také se změnami velitelských postupů a zlepšením zpravodajské činnosti.

Pro alianci důležitou věcí je také snaha zastavit propad obranných výdajů především evropských členů. Spojené státy si v minulých měsících opakovaně na rozdíl stěžovaly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek