Nové sankce EU vůči Rusku schváleny, s jejich platností se vyčkává

09.09.2014
ČTK

Sankce EU vůči Rusku měly původně začít platit už v úterý, ale vzhledem k tomu, že příměří stále trvá, zatím do praxe uvedeny nebyly. Nejdéle by se však na další vývoj situace mělo vyčkávat do konce tohoto týdne. EU si ponechala čas, protože během této doby bude pečlivě monitorovat dění na východní Ukrajině, uvedl Herman van Rompuy, který předsedá jednáním členských zemí.

Zatím oficiálně nezveřejněné sankce by údajně měly dále rozšířit seznam osob, kterým by byl zakázán vstup do EU a zmrazen majetek, přitvrdit v omezení dovozu některých technologií a zboží z EU do Ruska a omezit přístup na finanční trhy větším ruským ropným a jiným společnostem, kde má většinový podíl stát.

Zatím více jak čtyřdenní příměří sice stále přetrvává, ale bylo částečně narušené střelbou z Mariupolu a okolí Doněcku. Napětí ovšem pořád zůstává. Ukrajinský prezident Petro Porošenko přišel s informací, že jeho zemi vybzbrojí některé členské státy NATO. Podle bývalého ministra vnitra a Porošenkova poradce Jurije Lucenka se jednalo o USA, Polsko, Norsko, Itálii a Francie. Přitom všechny zmiňované státy kromě Francie Porošenkovo tvrzení posléze popřely. „Spoléháme sice jen sami na sebe, ale finanční a vojenská technická pomoc je pro nás životně důležitá. A my ji dostaneme,“ uvedl Porošenko.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek