ECB čeká, že ekonomika eurozóny mírně stoupne

13.09.2014
čtk

Evropská centrální banka (ECB) očekává, že ekonomika eurozóny se ve třetím čtvrtletí vrátí k mírnému růstu, za celý rok ale stoupne o méně než procento. V Miláně, kde se konala neformální schůzka ministrů financí Evropské unie, to dnes prohlásil viceprezident banky Vítor Constancio. Ekonomický růst v 18 zemích sdílejících euro se ve druhém čtvrtletí zastavil.

„Očekáváme, že po zadrhnutí ve druhém čtvrtletí nastane ve třetím čtvrtletí růst, ale za celý rok bude růst pod jedním procentem, což je velmi málo,“ sdělil podle agentury Reuters Constancio v Miláně.

Růst eurozóny se ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozím kvartálem zastavil. Podkopal ho zejména pokles německé ekonomiky a pokračující stagnace ve Francii. Měnová unie se kromě toho potýká s dlouhodobě nízkou mírou inflace.

V srpnu se spotřebitelské ceny v zemích s eurem meziročně zvýšily o 0,3 procenta a stály za nečekaným zvýšením úrokových sazeb a za plánem podpořit ekonomiku nákupy cenných papírů, které ECB oznámila tento měsíc. Pomalý růst cen může vyvolávat obavy z deflace, tedy poklesu cenové hladiny. Člen bankovní rady ECB Jens Weidmann v Miláně řekl, že ECB výrazné nebezpečí deflační spirály v eurozóně nepozoruje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek