Hollande a Valls vyhráli bitvu


Lucie Priknerová, Euroskop, 17.9. 2014

Obměněná vláda premiéra Manuela Vallse získala ve středu důvěru ve francouzském parlamentu. Premiér si potvrdil, že má většinu, hlasování ale odhalilo hlubší problém, který jeho vláda má.

Celkem 31 levicových poslanců se zdrželo hlasování, a podpořili tak vlastně revoltující exministry, kvůli nimž Valls rekonstrukci kabinetu provedl. Zatímco v dubnu Vallse podpořilo 306 poslanců, jeho druhé vládě jich dalo důvěru pouze 269. Vláda tak ztratila většinu pro schvalování ústavních zákonů. Běžný legislativní „provoz“ vlády to ale neohrožuje.

Valls před hlasování vyzýval stranu k jednotě. „Přeji si, aby levice byla silnější… Čím více předvádíme naše rozdělení, tím více se Francouzi ptají, jestli jsme schopní vládnout…“, řekl pro server Le Journal du Dimanche.

Návrat Delorsovy dcery?

Na premiérovo volání po jednotě při hlasování odpověděla starostka města Lille, Martine Aubryová, která v letech 2008-2012 stála v čele Socialistické strany. “Jednota se vytváří tak, že se mluví o podstatě, nedělá se tak, že se říká jednota, jednota, jednota“, uvedla Aubryová pro server Les Echos.

„Jednota se tvoří na základě projektu, staví na hodnotách, na smyslu a na odpovědích,“ dodala dcera Jacquese Delorse. Ta v roce 2012 prohrála stranické primárky s Francoisem Hollandem, který se nakonec stal úspěšným levicovým vyzyvatelem Nicolase Sarkozyho. „Já jsem pro nezávislost každého… Chci, aby každý hlasoval tak, jak si myslí, že by to pro naši zemi bylo prospěšné,“ řekla.

Je možné, že kritikou v pravý čas si chce Aubryová zajistit návrat na politické výsluní. “Zesílila kritiku vůči Françoisovi Hollandeovi a Manuelu Vallsovi. To je fakt“, řekl politolog Thomas Guénolé listu Le Figaro. Podle něj je určitě možné, aby se Aubryová stala kandidátkou socialistů pro prezidentské volby v roce 2017. Mírnil ale domněnky, že by se v současnosti postavila do čela rebelů v rámci vlastní strany.

Valls ztrácí popularitu

Duo Hollande – Valls při hlasování o vládě sice prosadilo svou, jejich popularita mezi Francouzi ale rapidně klesá. Ztratil hlavně Manuel Valls. Zatímco v dubnu ještě nové politické hvězdě důvěřovalo 46 procent Francouzů, v září už je to jenom 30 procent. Popularita prezidenta Hollandea je nízká dlouhodobě, šéf Elysejského paláce se z 20 procent dostal na 13procentní podporu, uvádí Le Figaro.

Komentátoři vidí na vládní rošádě i některá pozitiva. Veřejnost prý může Vallsovi poděkovat, protože prezidenta donutil, aby se jasně rozhodl.

“Když premiér… vyhodil Montebourga (rebelující ministr první Vallsovy vlády-pozn. red.), všichni si mysleli, že se prezident bude jako vždycky vykrucovat: Počkejme, uvidí se, možná…,“ napsal Dominique de Montvalon pro L´Opinion. Podle komentátora proevropského a spíše byznysově orientovaného serveru nic nenaznačovalo, že tento tandem, oslabený a izolovaný víc než předtím, z toho vyjde tak dobře.

Hlasování o důvěře bylo politickým rozhodnutím. Dominique Rousseau, profesor práva na Univerzitě v Sorbonně, uvedl pro list Liberation, že z ústavního hlediska nebylo nutné. „K hlasování o důvěře musí dojít, když premiér představuje nový program nebo vyhlašuje novou politickou deklaraci,“ řekl. Tím si však Manuel Valls prošel už 8. dubna, když oficiálně nahradil Jean-Marc Ayraulta, který vedl francouzský kabinet od května 2012.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality