Merkelové dělají těžkou hlavu euroskeptici


Marie Bydžovská, Euroskop, 19.9. 2014

Německá kancléřka Angela Merkelová má po víkendových zemských volbách těžkou hlavu. Euroskeptická strana Alternativa pro Německo se dostala již do třetího zemského parlamentu. Ve všech třech případech dostala okolo deseti procent hlasů. Nová strana tak do budoucnosti má potenciál narušit tradiční koaliční modely.

„Alternativa pro Německo je příliš velká na to, aby mohla být ignorována, a příliš kontroverzní na to, aby bylo možné ji vzít do týmu,“ napsal o nové straně ve své analýze think tank Open Europe.

Euroskeptická strana sebrala hlasy napříč politickým spektrem, nejvíce voličů však k ní přešlo od Křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Merkelové. Například ve volbách v Sasku získala AFD 33 tisíc bývalých voličů CDU, 18 tisíc od Liberálních demokratů (FDP), 15 tisíc od levicové Die Linke a 13 tisíc od radikálně pravicové NPD.

„Stalo se to, protože Merkelová posunula svou stranu doleva a tím se uvolnil prostor na pravici, který AFD zaplnila,“ okomentoval nejnovější úspěchy Alternativy Werner Patzelt, profesor z Drážďanské university.

Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová má těžkou hlavu (foto: čtk)

Úspěch euroskeptiků dělá starosti všem etablovaným stranám, nejvíce však právě Křesťanským demokratům kancléřky Merkelové. Vzestup AFD je totiž doprovázen postupným ústupem ze scény jejich nedávného koaličního partnera Liberálních demokratů. V delší perspektivě tak může CDU mít problém s nalezením koaličního partnera. Křesťanští demokraté odmítají možnost, že by s euroskeptiky utvořili koalici.

Čtyři úspěchy Alternativy

Euroskeptici zatím uspěli ve čtyřech hlasováních. Na zemské úrovni získali 9,7 procent hlasů v Sasku, 12,2 procent v Braniborsku a 10,6 procent v Durynsku. V květnových volbách do Evropského parlamentu dosáhli na sedm procent. V loňských parlamentních volbách jim vstup do Bundestagu unikl o pouhé tři desetiny procenta – hlas jim odevzdalo 4,7 procent voličů.

V celorepublikových průzkumech má AFD aktuálně okolo sedmi procent preferencí. Mnoho politologů se domnívá, že AFD má slibně nakročeno k tomu, aby se v parlamentních volbách 2017 probojovala do Bundestagu.

V evropských volbách euroskeptická strana zakládá svou rétoriku především na kritickém postoji ke společné evropské měně. Euro je podle Alternativy příliš silné pro středomořské země a příliš slabé pro Německo, proto škodí všem. V zemských volbách se zaměřili na lokální témata. Hlavními body byla kritika imigrace, podpora posílení hraničních kontrol a daňové úlevy pro rodiny s třemi dětmi. Jedním z požadavků AFD bylo i povinné referendum, které by bylo nutné pro povolení stavby mešit.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality