Malmströmová je pro otevřenost smlouvy s USA

30.09.2014
ČTK

„Musíme předvést, že neuzavíráme tajnou dohodu za zády veřejnosti,“ uvedla kandidátka na eurokomisařku pro obchod Cecilia Malmströmová, která slíbila, že pokud tuto funkci bude skutečně zastávat, tak bude zveřejňovat své schůzky týkající se TTIP, tedy Transatlantické obchodní a investiční partnerství, a část korespondence k této agendě. Malmströmová se stala jednou z prvních kandidátek, která podstoupila „grilování“ v Evropském parlamentu.

Švédská kandidátka Malmströmová, která v minulosti zastávala post eurokomisařky pro vnitřní věci, také řekla, že dohoda s USA nebude snižovat žádný ze standardů evropské ochrany spotřebitele. V rámci agendy této smlouvy si dala jako prioritu přímou komunikaci se sociálními partnery i s občanskou společností.

Malmströmová uvedla, že TTIP potřebuje „nový start“. V rámci otevřenosti chce také posktynout materiály týkající se TTIP všem členům Evropského parlamentu. Samotný parlament by podle ní měl rozhodnout o tom, jak systému zajistit míru určité důvěrnosti. Jedná se o změnu, protože doposud měl vyjednávací dokumenty k TTIP pouze limitovaný okruh zástupců.

Výbor pro mezinárodní obchod se na Malmströmové neshodl, a o případném působení kandidátky se dnes rozhodne v hlasování.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek