EU a Čína ukončily obchodní spor o Huawei

15.10.2014
čtk

Evropská unie a Čína se dohodly na způsobu řešení vzájemného sporu o čínský vývoz telekomunikačních zařízení do Evropy. Řekl to evropský komisař pro zahraniční obchod Karel De Gucht.

Evropská komise od loňska vyšetřuje čínské výrobce Huawei a ZTE pro podezření z dumpingového vývozu jejich zboží do EU.

Komisař agentuře Reuters na obchodní konferenci v Římě řekl, že v příštích dnech požádá své kolegy z komise, aby vyšetřování čínského vývozu zastavili. Dodal, že zároveň zveřejní dohodu, kterou obě strany dosáhly. Spor se týká dovozu v hodnotě kolem jedné miliardy eur.

Číňané jsou levnější

Podle dokumentů EU se podíl Huawei na evropském trhu zařízení pro telekomunikační sítě zvýšil ze 2,5 procenta v roce 2006 na nynějších 25 procent a jeho ceny jsou zhruba 18 procent pod úrovní evropských konkurentů, tedy švédské společnosti Ericsson, finské Nokia Networks a francouzské Alcatel-Lucent.

Zdroje Reuters minulý týden sdělily že Peking slíbil omezit pro obě firmy exportní úvěry. Obě strany se rovněž dohodly, že budou monitorovat podíl čínských firem na evropském telekomunikačním trhu a podíl evropských konkurentů na čínském trhu.

Bez dohody by EU mohla zavést proti čínským firmám sankční cla. Ta by zesílila obchodní střety mezi oběma stranami, které plynou ze snahy Číny o výrobu stále širšího spektra špičkového zboží, jehož nižší ceny ohrožují konkurenty v Evropě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek