Novou slovinskou komisařku provází kontroverze


Marie Bydžovská, Euroskop, 15.10. 2014

Slovinský premiér Miro Cerar vybral jako kandidátku na eurokomisařku nynější vicepremiérku a ministryni bez portfeje Violetu Bulcovou. Prosadil si ji údajně i přes odpor svých koaličních partnerů a největších frakcí europarlamentu.

Předseda budoucí Evropské komise Jean-Claude Juncker se se slovinskou kandidátkou sešel v úterý večer. Dnes by měl oznámit nové přerozdělení portfolií ve svém týmu.

Bulcová se ministryní stala teprve letos v září poté, co se ujal vlády nový Cerarův kabinet. Je tedy velmi pravděpodobné, že Juncker ji nepřidělí post komisařky pro energetickou unii a místopředsedkyně Komise. Ten měl připadnout původní slovinské kandidátce – Alence Bratušekové, která na práci v komisi rezignovala poté, co nezvládla slyšení v Evropském parlamentu a nezískala podporu příslušných výborů.

Violeta Bulcová
Slovinská kandidátka Violeta BUlcová na úterní schůzce s šéfem Evropské komise Jean-Clade Junckerem. (foto: Audiovisual Service EU)

Jen pár dní do grilování

Jenomže pokud Bulcové připadne jiná oblast, Juncker bude muset reorganizovat celý svůj tým. To bude znamenat minimálně dvě nová slyšení před europoslanci. Ta by se musela konat již příští pondělí, aby byl dodržen časový plán. Bulcová tak na přípravu svého vystoupení před výbory europarlamentu bude mít jen několik dní.

Podle zdrojů serveru Euobserver z evropských institucí je nejpravděpodobnější, že Bulcová získá na starost dopravu. Původnímu kandidátovi na tento post – Slovákovi Maroši Šefčovičovipřipadnemístopředsednické křeslo a zodpovědnost za energetickou unii.

Původně se dvě největší frakce europarlamentu – lidovci a socialisté stavěly proti jmenování Bulcové a podporovaly vlastní kandidátku – socialistku Tanju Fajonovou. Zdá se ale, že tentokrát „není čas na prolévání krve“, píše Euobserver. Dvě největší frakce europarlamentu mají zájem, aby nástup Komise nebyl odložen a mohla začít působit již od 1. listopadu.

Stížnost na nominační proces

Jmenování Bulcové nicméně způsobilo kontroverze ve Slovinsku. Při hlasování o jejím navržení na vrcholnou funkci pro ni zvedlo ruku pouze šest členů vládního kabinetu, zatímco sedm bylo proti. Jelikož v Lublani platí pravidlo, že neúčastnící se ministři mohou být počítáni jako kladné hlasy, přidaly se na stranu premiéra tři hlasy za zástupce vlády pobývající aktuálně v zahraničí.

Opoziční strana Křesťanských socialistů spolu s Asociací slovinských daňových plátců však na nominační proceduru podala stížnost u Protikorupční komise. Té samé, u které již přistála stížnost na postup při nominaci Bratušekové.

Bulcová zaujala pozornost také kvůli svému blogu, na kterém prezentuje názory New Age a víru v „moc sítí, holistických individuí a pozitivní energii“. Absolvovala také šamanský trénink.

Ještě donedávna byla padesátiletá Slovinka podnikatelkou v telekomunikacích. Vystudovala v San Francisku a pracovala mimo jiné v Silicon Valley.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality