Renzi: Debata o Ukrajině potvrdila „velké rozpory“

17.10.2014
čtk

Výměně názorů na ukončení ukrajinské krize byla věnována pracovní snídaně, na níž se v italském Miláně sešli vedoucí představitelé šesti evropských států a Evropské unie.

U jednacího stolu poprvé od konce srpna společně zasedli prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko. Podle hostitele jednání, italského premiéra Mattea Renziho byla půldruhahodinová debata konstruktivní, velké rozpory ale přetrvávají.

Kromě Porošenka, Putina a Renziho se jednání zúčastnili německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande a britský ministerský předseda David Cameron. Evropskou unii na jednání zastupovali předseda Evropské rady Herman Van Rompuy a šéf Evropské komise José Barroso.

„V diskusích o Ukrajině jsme udělali významný krok,“ řekl Renzi novinářům po snídani. Podle zdrojů blízkých jednání se diskutovalo mimo jiné o potřebě posílit příměří na východě Ukrajiny a oddělit znepřátelené strany nárazníkovou zónou. Klid zbraní byl na Donbasu vyhlášen 5. září, prakticky denně ale přicházejí zprávy o jeho porušování.

Žádné iluze

Podle zdrojů agentury AFP si evropští diplomaté nedělají velké iluze o tom, že by milánské jednání mohlo přinést výraznější pokrok. Hlavním úkolem je spíše zabránit další eskalaci konfliktu a posílit režim zastavení palby. „Záměrem je vyslat signál o potřebě příměří a vyčkat, zda se otevře možnost dalšího pokroku,“ uvedla agentura.

Potvrdil to i Renzi, podle něhož je k vyřešení krize na východě Ukrajiny zapotřebí čas. „Řešení nelze nalézt okamžitě, v práci budeme pokračovat v nejbližších hodinách, dnech a měsících,“ komentoval stav diplomatických jednání italský premiér.

Putin v noci na dnešek jednal s Merkelovou a podle kremelského mluvčího i tento rozhovor potvrdil „vážné rozpory“ ohledně příčin vzniku ukrajinské krize a odpovědnosti za následné krveprolití. Detailně prý ruský prezident s německou kancléřkou hovořil o dodávkách ruského plynu do Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek