ECB zpomalila nákupy dluhopisů

11.11.2014
čtk

Evropská centrální banka (ECB) minulý týden zpomalila nákupy krytých dluhopisů, které jsou jedním z jejích nových nástrojů na podporu ekonomiky, na 2,63 miliardy eur ze tří miliard eur v předešlém týdnu.

Těchto cenných papírů, krytých vesměs nemovitostmi, od 20. října zatím odkoupila za 7,41 miliardy eur. ECB se nyní chystá zahájit nákupy dalšího typu dluhopisů, takzvaných ABS, které jsou sestaveny z balíků bankovních úvěrů.

Záměr nakupovat kryté dluhopisy a cenné papíry ABS oznámila centrální banka v září, kdy také snížila úrokové sazby na nová rekordní minima a nabídla komerčním bankám levné čtyřleté půjčky. ECB tím chce podpořit oživení v zatím převážně stagnující ekonomice eurozóny a odvrátit riziko deflace. Pomocí nákupů cenných papírů ECB uvolňuje nové peníze bankám, které je budou moci použít na úvěry.

ECB plánuje zvýšit svou účetní rozvahu nákupy krytých dluhopisů o zhruba 600 miliard eur. Za dalších 400 miliard eur hodlá ECB nakoupit ABS.

Eurozóna se loni vymanila z nejdelší hospodářské recese, která trvala rok a půl. V letošním druhém čtvrtletí se však hospodářský růst v zemích eura zastavil, což vyvolalo obavy z návratu recese. Meziroční míra inflace v eurozóně se už déle než rok drží pod jedním procentem, tedy v oblasti, kterou šéf ECB Mario Draghi označuje za nebezpečnou zónu.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek