Evropská vysílací unie má v Praze kongres

13.11.2014
Euroskop

Na konferenci Evropské vysílací unie (EBU) přijelo do Prahy přes 500 zástupců médií z šedesáti zemí diskutovat o žurnalismu a budoucnosti médií veřejné služby.

K hlavním tématům prvního dne setkání News Xchange patřila proměna mediálního prostředí po nástupu moderních technologií nebo způsob financování veřejnoprávních médií. Jako řečníci vystoupili zástupci evropských televizí, mediálních organizací a osobnosti veřejného života. Hostitelem dvoudenní akce, na níž zavítalo přes dvě stě různých organizací, je Česká televize.

V bloku věnovaném médiím veřejné služby byl mezi diskutujícími český kněz a filozof Tomáš Halík. V příspěvku upozornil mimo jiné na mimořádnou moc médií, bez nichž by podle něj například nebylo žádné 11. září. „Protože teroristi neusilují o to zabíjet lidi, ale ukázat svou moc a vyvolat strach prostřednictvím televizní obrazovky,“ poznamenal Halík.

Současně zmínil důležitost neoficiálních informačních zdrojů, což ilustroval na současném Rusku, kde jsou podle něj oficiální média nástrojem „goebblesovské“ propagandy Putinova režimu, který používá stejné postupy jako někdejší Sovětský svaz během invaze do Československa.

V diskusi s dalšími účastníky, mezi nimiž byli například Jim Egan z BBC Global News nebo profesor Cardiffské univerzity Richard Sambrook, se hovořilo rovněž o způsobu financování médií nebo vlivu veřejnoprávních médií na ta soukromá.

Konference News Xchange je zaměřená na sdílení nápadů, zkušeností a příležitostí v mezinárodním kontextu zpravodajství. Kromě novinářů z celého světa a zástupců médií, jako jsou například CNN, ZDF, Al Arabiya či BBC, jsou jejími přispěvateli moderátoři, bloggeři, mediální odborníci, vědci i umělci.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek