Itálie: Renzi a Berlusconi se dohodli na volbách

13.11.2014
čtk

Italský premiér Matteo Renzi a vůdce konzervativní opozice Silvio Berlusconi se dohodli, že se v zemi nebudou konat volby dříve než v roce 2018, kdy skončí volební období současné vlády.

„Toto volební období, které musí pokračovat až do jeho přirozeného konce v roce 2018, je skvělou příležitostí k modernizaci Itálie,“ citovala ze společného prohlášení obou politiků agentura ANSA.

Spor mezi Renziho středolevou Demokratickou stranou (PD) a Berlusconiho uskupením Forza Italia (Vzhůru, Itálie – FI) se točí kolem změn volebního zákona, které mají 15procentní bonus pro vítěze věnovat straně, která volby vyhrála, a ne koalici, jako doposud. A problém je v tom, že zatímco PD je stranou, FI je jen koalicí složenou z více stran.

PD ale pro svůj záměr získala dostatečnou podporu svých spojenců v dolní komoře parlamentu a Berlusconi nakonec ustoupil v tom, že nebude klást další překážky, pokud novelu schválí do konce roku i Senát. Renziho a Berlusconiho rozděluje také práh volitelnosti stran, který premiér slíbil snížit na tři procenta, zatímco nyní činí 4,5 procenta pro stranu v koaličním uskupení a dokonce osm procent pro stranu, která chce kandidovat nezávisle.

Oba politici se ale zavázali, že zavedou preferenční hlasy, které umožní voličům si v kandidátních listinách vybírat. To dosud nebylo možné a kritikové to označovali za jednu z příčin odcizení Italů od politiky. Strany si ale ve stovce volebních obvodů budou moci vybrat, který volební lídr postoupí do parlamentu z prvního místa na seznamu.

Podle mediálních spekulací se Berlusconi obával, že Renzi využije nového volebního zákona, který má zpružnit dosavadní těžkopádný volební systém, k uspořádání předčasných voleb, aby využil své současné popularity u voličů.

Osmasedmdesátiletý Berlusconi, který sám byl několikrát premiérem, stále usiluje o návrat do politiky navzdory svým potížím s italskou justicí. Loni byl za daňové úniky pravomocně odsouzen ke čtyřem letům vězení, trest se mu ale zkrátil na rok díky amnestii. Politik nakonec uspěl s žádostí, aby trest mohl odsloužit vykonáním veřejně prospěšných prací a od letošního května dochází jednou týdně na čtyři hodiny do domova pro seniory u Milána. S trestem je spojen i dvouletý zákaz vykonávat veřejné funkce, kvůli kterému lídr italské pravice loni musel opustit Senát.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek