Evropský parlament obměnil předsednictvo


Vladimír Bláha, 18. listopad 2014

Novým místopředsedou Evropského parlamentu (EP) byl na mini-plenárním zasedání 12. listopadu zvolen rumunský europoslanec Ioan Mircea Paşcu ze Skupiny progresivní aliance socialistů a demokratů (S&D). Nahradil Corinu Creţu, která se s účinností od 1. listopadu 2014 stala komisařkou pro regionální politiku v nové Evropské komisi pod vedením Jeana-Clauda Junckera.

Ioan Mircea Paşcu byl jediným kandidátem na post místopředsedy, jelikož Fabio Massimo Castaldo, italský europoslanec z frakce Evropa svobody a demokracie (EFDD), se kandidatury těsně před hlasováním vzdal. Rozhodnutí stáhnout kandidaturu bylo motivováno nesouhlasem jeho strany s nastavením politických sil v Evropském parlamentu a pochybami o demokratické legitimitě volby místopředsedy.

Pro zvolení pana Paşcu hlasovalo 284 přítomných europoslanců, 171 členů EP se hlasování zdrželo.

Česko žádného místopředsedu nemá

V současnosti nepochází žádný z místopředsedů EP z České republiky. V předchozím funkčním období (2009 – 2014) funkci místopředsedy zastával v první polovině Libor Rouček za ČSSD (S&D) a v druhé polovině poté Oldřich Vlasák za ODS (Frakce Evropských konzervativců a reformistů – ECR).

Současné předsednictvo Evropského parlamentu bude ve funkci do ledna roku 2017, kdy proběhne volba nového předsednictva. Česká republika může usilovat o získání křesla místopředsedy v následující polovině volebního období.

Evropský parlament má 14 místopředsedů, kteří předsedají plenárnímu zasedání v nepřítomnosti předsedy, nahrazují předsedu při protokolárních záležitostech a účastní se prací předsednictva. Místopředsedové jsou voleni na dvou a půl leté období. Při jejich volbě je zohledněno rozložení sil politických skupin.

V současném volebním období přísluší šest místopředsedů k Evropské straně lidové (Antonio Tajani, Mairead McGuinness, Rainer Wieland, Ramón Luis Valcárcel Siso, Ildikó Gáll-Pelcz, Adina Ioana Vălean), tři ke skupině S&D (Sylvie Guillaume, Ioan Mircea Paşcu a David Sassoli), dva k frakci evropských liberálů (Olli Rehn, Alexander Graf Lambsdorff) a po jednom místopředsedovi mají Zelení (Ulrike Lunacek), Evropská sjednocená levice – Severská zelená levice (Dimitros Papadimoulis) a ECR (Ryszard Czarnecki). Nelze také opomenout, že předsedou Evropského parlamentu je Martin Schulz z frakce S&D.

Třikrát zvolen europoslancem

Ioan Mircea Paşcu se narodil v roce 1949 v Rumunsku. Mezi léty 2000 – 2004 vykovával funkci rumunského ministra obrany v kabinetu Adriana Năstase. Po přistoupení Rumunska do Evropské unie v lednu 2007 byl zvolen poslancem EP. Mandát europoslance obhájil ve volbách v roce 2009 a 2014.

Tento zkušený europoslanec je v současné legislatuře místopředsedou Výboru pro zahraniční věci (AFET) a členem Podvýboru pro bezpečnost a obranu (SEDE). Ioan Mircea Paşcu je rovněž členem Delegace EP ve Výboru pro parlamentní spolupráci EU-Moldavsko a Delegace pro vztahy s Japonskem.

Autor: Vladimír Bláha, Oddělení institucionální komunikace, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality