John Major: Británie na 50 % opustí EU


Marie Bydžovská, Euroskop, 21.11. 2014

Bývalý britský premiér (1990 -1997) John Major se vyjádřil, že pravděpodobnost britského odchodu z EU je padesát procent. Proevropský politik se domnívá, že Unie by měla reagovat na britské obavy z imigrace.

John Major minulý týden při proslovu v Berlíně varoval, že Británie jako malý ostrov „jednoduše nedokáže vstřebat davy, které již přišly, a očekává se, že budou dále přicházet v současné rychlosti“. „Není to fyzicky ani politicky možné, aniž by propukl veřejný nepokoj, “ dodal.

Problém je v obrovském rozsahu imigrace

Obavy britské vlády nebyly pochopeny, tvrdí Major. Jsou podle něj především záležitostí rozsahu imigrace. „Zatímco evropská populace se zmenšuje, Spojené království zaznamenalo v průběhu dekády nárůst o sedm procent,“ ilustroval své tvrzení. „Pokud vezmeme v úvahu poměr imigrantů k hostitelské zemi, do Velké Británie přišla jedna z nejrozsáhlejších, pokud ne vůbec největší vlna příchozích z celé historie mírových dějin Evropy,“ řekl.

Opozice proti evropské integraci v Británii dosáhla podle Majora „kritické míry“. Britská frustrace není pouhou hrou a politickou lstí, jak si vynutit ústupky od partnerů. Existuje značné riziko, že odtržení způsobí Spojenému království i Evropě značné škody, domnívá se konzervativní expremiér. Nastal proto podle něj čas, aby Unie reagovala na britské obavy z imigrace.

Referendum dá čerstvý mandát pro vztahy k EU

Expremiér tak podpořil priority současného šéfa kabinetu Davida Camerona, který téma imigrace považuje za jádro jeho snah o nové vyjednání podmínek vztahu s EU. Cameron slíbil uspořádat referendum o členství v EU, které by se v případě, že Toryové zvítězí v květnových volbách, konalo v roce 2017. Uskutečnění lidového hlasování by podle Majora ustavilo budoucí vztah k EU a dalo vládě čerstvý mandát k plnému uplatňování britského vlivu v osmadvacítce.

Británie má podle něj padesátiprocentní pravděpodobnost, že odejde z EU. Pokud bude směřovat jednání Spojeného království s EU špatným směrem, procento se zvýší. Naopak jestliže se podaří prosadit opravdové reformy, klesne, zdůraznil Major.

Volný pohyb není nedotknutelné pravidlo

Konzervativní politik uznává, že bohaté země, jakou je i Británie, potřebují mladé kvalifikované imigranty, kteří povzbuzují růst ekonomiky. Zkritizoval však podle něj chybnou představu, že volný pohyb osob mezi zeměmi EU je nedotknutelný, i když ostatní svobody pohybu – kapitálu, zboží či služeb nejsou v EU plně naplňovány.

Proti britským snahám o omezení volného pohybu se však staví silný soupeř – německá kancléřka Angela Merkelová. Ta podle týdeníku Der Spiegel řekla, že by raději viděla odchod Británie z Evropské unie, než případný kompromis týkající se pohybu pracovních sil v EU. Bylo to vůbec poprvé, kdy německá kancléřka připustila, že britský exit z EU je možný, poznamenal k tomu Der Spiegel.

Merkelová není jediná, komu se omezování volného pohybu nelíbí. Na druhé straně obavy Británie podle Majora sdílí i další členské státy EU. „Nejsme jediní, kdo se potýká s problémy. Mnoho krajně pravicových a antisociálních stran, které napříč celou Evropou nenabízí nic jiného než negativismus – v Řecku, ve Švédsku a v dalších zemích, včetně té naší – mají odpor k imigraci, protože obyvatelé těchto zemí v ní vidí potíže a považují ji za příliš rozsáhlou,“ řekl Major.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality