Europoslanci budou hlasovat o odvolání Komise

27.11.2014
čtk

Evropský parlament dnes bude hlasovat o návrhu osmi desítek europoslanců, kteří chtějí kvůli daňové aféře v Lucembursku vyslovit nedůvěru nové Evropské komisi a jejímu šéfovi, bývalému lucemburskému premiérovi Jeanu-Claudu Junckerovi. Předseda EK ale má podporu největších parlamentních frakcí, a tak snaha o odvolání komise nemá sebemenší šanci uspět.

S návrhem na vyslovení nedůvěry přišla protievropská parlamentní frakce EFDD, k níž se přidala i skupina nezařazených europoslanců. Celkem jich ho podpořilo 76, a to včetně předsedy britské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage či Marine Le Penové z francouzské Národní fronty (FN). Jediný český člen EFDD, šéf strany Svobodných Petr Mach, se k návrhu nepřidal.

Juncker čelí velkému tlaku kvůli odhalení o podrobnostech daňových dohod, které Lucembursko v době jeho premiérství uzavíralo s nadnárodními firmami, a umožnilo jim tak platit jen velmi nízké daně. Podle EFDD je šéf komise za tento systém odpovědný a neměl by řídit nejvyšší výkonný orgán Evropské unie, která bojuje proti daňovým únikům.

Na to, aby komise padla, je potřeba většina dvou třetin odevzdaných hlasů a zároveň většina všech europoslanců. To je ale zcela nereálné, a to zvláště poté, co v pondělní vypjaté debatě ve Štrasburku Junckera jednoznačně podpořili zástupci největších parlamentních frakcí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek