Nový návrh rozpočtu EU: 141,3 miliardy eur


Euroskop, čtk, 28.11. 2014

Novou podobu unijního rozpočtu pro rok 2015 navrhla Evropská komise poté, co se nad původním návrhem nepodařilo členským zemím a europarlamentu nalézt shodu v potřebném termínu.

Nový návrh počítá s platbami dosahujícími 141,3 miliardy eur (3,96 bilionu Kč) a závazky za 145,2 miliardy eur (asi 4,07 bilionu Kč). Návrh už mají k dispozici členské země i europarlament a jednání mají začít hned na počátku příštího týdne, uvedla komise.

Proti letošnímu unijnímu rozpočtu tak komise u plateb navrhla zvýšení o 0,7 procenta a u závazků o 1,8 procenta. Závazky představují odhodlání EU financovat budoucí útraty, platby vyjadřují očekávání, kolik bude ten rok skutečně potřeba vydat peněz.

Původní představa rozpočtu, která padla počátkem měsíce pod stůl, počítala s platbami ve výši 142,1 miliardy eur (3,98 bilionu Kč) a závazky 145,6 miliardy eur (4,07 bilionu Kč). V říjnu pak komise přišla s úpravou, která by závazky snížila na 145,2 miliardy eur.

Členské státy chtějí škrty

Státy osmadvacítky žádaly v návrhu komise škrtnout v platbách 2,1 miliardy eur (asi 58,8 miliard Kč) a menší změny v závazcích. Parlament naopak na konci října podpořil jisté zvýšení obou položek. Společný postoj se domluvit nepodařilo. Není to poprvé, opakovaně komise návrh rozpočtu předkládala také v letech 2010 nebo 2012.

Paralelně s jednáními o rozpočtu na příští rok je ale potřeba dojednat dodatky k letošnímu rozpočtu. Europarlament obě témata spojil především kvůli dodatku, který má řešit velké množství komisi předložených, ale zatím neproplacených požadavků, především v souvislosti s kohezními fondy. Částka už několik let vzrůstá. V roce 2010 to podle komise byly účty za pět miliard eur, do konce letošního roku pak možná až 28 miliard eur.

Místopředsedkyně Evropské komise pro rozpočet Kristalina Georgievová zdůraznila, že nový návrh zohledňuje názory členských zemí i europoslanců z dosavadních jednání. „Doufám, že to otevře cestu k dohodě na rozpočtu pro rok 2015 i dodatečných úpravách k roku 2014, které jsme navrhli právě proto, aby bylo možné se vypořádat s rostoucím počtem nesplacených účtů,“ uvedla komisařka.

Evropskou unii tlačí čas. Pokud se rozpočet nepodaří schválit do konce roku, začne v EU fungovat zdejší verze „rozpočtového provizoria“ – každý měsíc bude moci být utracena jen jedna dvanáctina rozpočtu z roku 2104 nebo, pokud by se jednalo o nižší sumu, jedna dvanáctina částky z návrhu rozpočtu pro rok 2015.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek