Tusk zdůraznil vazby EU-USA a boj proti ekonomické krizi

02.12.2014
čtk

Nový předseda Evropské rady Donald Tusk ve svém projevu vyzdvihl několik úkolů, které budou pro EU v následujícím období klíčové. Týkají se vztahů se sousedními zeměmi, s USA i ekonomické krize, se kterou je třeba podle Tuska skoncovat.

Tusk byl zvolen na dva a půl roku a má možnost být jedenkrát znovuzvolen. Jeho první větší událost ve funkci bude summitu v Bruselu, který se bude konat ve dnech 18. a 19. prosince. Už teď ale představil hlavní témata, která na EU čekají.

Nový unijní šéf hovořil o čtyřech hlavních bodech. „Zaprvé chránit naše základní hodnoty, solidaritu, svobodu a jednotu proti hrozbám přicházejícím jak zvnějšku, tak zevnitř“, uvedl. Ve svém projevu se tak podle ČTK nepřímo dotknul napjatých vztahů s Ruskem. Tusk podle Financial Times a ČTK považuje Rusko za „hrozbu“, nikoliv „partnera“ a byl vybrán do nejvyššího postu EU jako symbol pokračování „jestřábí“ politiky vůči Putinovu režimu.

Druhý úkol je podle Tuska „nemilosrdné odhodlání skoncovat s ekonomickou krizí“. „Naše společná měna, euro, je naší výhodou, nikoli nevýhodou,“ řekl šéf Evropské rady, který by si podle vlastních slov přál:“opravdovou měnovou a ekonomickou unii“.

„Za třetí, Evropa musí zabezpečit své hranice a podporovat ty ve svém sousedství, kteří sdílejí naše hodnoty,“ uvedl Tusk. Další prioritou jsou podle něj vztahy EU- USA. V rámci nich se bude v roce 2015 pracovat na dohodě o zóně volného obchodu (TTIP): „Za čtvrté, vztahy mezi Evropou a Spojenými státy jsou páteří společenství demokratických států,“ dodal.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek