Chovanec: ČR není schopná přijmout tisíce uprchlíků

05.12.2014
čtk

Česká republika není z bezpečnostních ani technických důvodů připravena přijmout uprchlíky v řádu tisíců a nesouhlasí také s možností povinných kvót na rozmístění běženců v členských státech Evropské unie. V Bruselu to dnes prohlásil český ministr vnitra Milan Chovanec, který tak na schůzce s unijními kolegy zopakoval dlouhodobý postroj Prahy. O zmíněných kvótách se nicméně v EU oficiálně nejedná, žádný takový návrh ani nebyl předložen.

„Neříkám, že na konci budou závazné kvóty, ale musíme naši pozici deklarovat teď, když se o ní jedná,“ prohlásil Chovanec v rozhovoru s Českým rozhlasem a Českou televizí.

Ačkoli v Bruselu není na stole žádný návrh povinného přerozdělování běženců, český ministr vnitra vnímá, že se debata tímto směrem stáčí. Takové pokusy prý vidí od zemí, kterých se problematika uprchlíků nejvíce týká. „Ta diskuze se vede,“ dodal.

ČR vypomáhá uprchlíkům v zemích mimo EU

Jako příklad Chovanec zmínil dotaz německého ministra vnitra Thomase de Maizièra, který se ho zeptal na připravenost České republiky pomoci. Chovanec mu zopakoval, že Praha nemůže přijmout uprchlíky v řádu tisíců.

Český ministr vnitra v následném rozhovoru s českými novináři řekl, že Česko nikdy neřeklo, že nepřijme žádné uprchlíky. Jako možnost zmínil evakuaci syrských dětí v rámci začlenění do společnosti či operace vybraných syrských dětí, které by jejich rodiče doprovázeli. Jako hlavní český příspěvek vidí Chovanec v nynějším vládním programu MEDEVAC, v jehož rámci čeští lékaři pečují v Jordánsku o děti syrských uprchlíků. Česko je prý také připraveno humanitárně vypomáhat v zemích mimo EU, kam se uprchlíci uchýlili.

Jak čelit hrozbě islamistických bojovníků v EU?

Dnešní schůzka v Bruselu byla pouze informativní, žádným rozhodnutím neskončila. Chovanec se ale domnívá, že již příští zasedání v této věci by mohlo konkrétní závěry přinést. Podle něj se tak ale nestane do konce roku.

Unijní ministři vnitra dnes jednali také o bezpečnostních rizicích v podobě občanů EU, kteří se zapojili do bojů v Sýrii a nyní se z válečné zóny vracejí. Česká republika podle Chovance neeviduje žádného českého občana, který by do Sýrie odjel bojovat, to se ale netýká všech zemí Evropské unie. Jako velký bezpečnostní problém vnímá problematiku navrátilců například Francie, Nizozemsko či Německo.

Shodou okolností soud ve Frankurtu nad Mohanem dnes poslal na tři roky a devět měsíců za mříže dvacetiletého německého občana Kreshnika Berishu, který v Sýrii bojoval za radikální islamistické hnutí Islámský stát (IS).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek