Dostane Řecko od Eurozóny další prodloužení?

05.12.2014
čtk

Řecko možná získá dalších 6 měsíců. Ministři eurozóny uvažují o prodloužení mezinárodního záchranného programu až do poloviny roku 2015. Uvádí to agentura Reuters s odvoláním na dokument, který tvořil základ pro jednání ministrů.

Aténám se zatím kvůli neshodám s věřiteli nepodařilo projít poslední revizí záchranného programu, pro kterou je jako konečný termín stanoven 8. prosinec. Revize je nezbytná k uvolnění zbývajících 1,8 miliardy eur z programu.

„Při jednání ohledně konečné revize si věřitelé stanovili podmínky zahrnující zvyšování daní a snižování mezd, my jsme je ale odmítli,“ řekl v úterý řecký premiér Antonis Samaras. Řecká vláda prý místo toho přijala jiná opatření, konkrétní ale nebyl. Úspory požadované věřiteli by podle premiéra měly pro Řecko katastrofální důsledky.

Samaras doufá, že opuštění nepopulárního programu posílí jeho politickou pozici. Řecko minulý týden ochromila další generální stávka, kterou na protest proti vládním úsporným opatřením svolaly dva hlavní odborové svazy.

Řecko v květnu 2010 fakticky zbankrotovalo a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Atény se dohodly již na dvou záchranných programech v celkové výši 240 miliard eur. Řecká vláda však musela zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně, což vyvolalo protesty obyvatel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek