Zemědělství a rybolov v listopadu 2014

07.12.2014
Euroskop

Nový výbor ENVI jednal o autorizaci GMO

Nový výbor ENVI jednal o autorizaci GMO

Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění směrnice 2001/18/ES, pokud jde o možnost členských států zakázat či omezit pěstování geneticky modifikovaných organismů na jejich území (KOM(2010)375)

Výbor ENVI 11. 11. 2014 podpořil (53:11:2) návrh úpravy mechanismu schvalování pěstování geneticky modifikovaných organismů (GMO) v EU, který má umožnit členským státům flexibilitu při rozhodování o autorizaci pěstování jednotlivých plodin GMO, které byly akceptovány na unijní úrovni.

Pozadí

Ačkoliv členské státy hrají v současném autorizačním procesu u GMO významnou roli, provádějí prvotní posouzení rizik u žádostí na pěstování nového druhu GMO, schvalovací mechanismus probíhá na úrovni EU. Individuální společnosti podávají žádost Komisi, která ji předává k posouzení regulativnímu výboru a posléze postupuje návrh členským státům v Radě EU.

Současný režim upravuje směrnice č. 18/2001. Již v roce 2010 ovšem Komise předložila návrhy na změnu platné legislativy (více v příspěvku „Komise: O omezení či zákazu GMO mají rozhodovat členské státy“, Zemědělství a rybolov v červenci 2010). Komise prosazuje změny legislativy tak, aby členské státy mohly na svém území neomezeně rozhodovat o pěstování GMO.

Důvodem je žádost členských států, které chtějí získat svobodu při rozhodování o povolení pěstování GMO tak, aby mohly rozhodovat na základě jiných důvodů, než je vědecké hodnocení rizik pro zdraví a životní prostředí vypracované na evropské úrovni (konkrétně Evropskou agenturou pro bezpečnost potravin, EFSA).

Dosavadní patová situace způsobující minimální pokrok v legislativním procesu byla zapříčiněna existencí blokační menšiny členských států (více v příspěvku „Rada má pochybnosti o nových návrzích Komise v oblasti GMO“, Zemědělství a rybolov v říjnu 2010).

Komise 6. 11. 2013 vyzvala Radu, aby konečně přijala její návrhy na změnu schvalovacího procesu pěstování GMO v EU směrem k rozšíření pravomocí jednotlivých členských států. Reagovala tak na rozsudek ESD ve věci žaloby na nečinnost Komise při autorizaci nového typu GMO kukuřice. Jednalo se o případ autorizace pěstování tzv. kukuřice 1507, kdy podle stávajícího postupu, pokud Rada není schopna učinit rozhodnutí, je Komise nucena povolení udělit (více v příspěvku „Budou členské státy EU rozhodovat o GMO neomezeně?“, Zemědělství a rybolov v listopadu 2013).

Rada 12. 6. 2014 přijala politickou dohodu o návrhu Komise na úpravu mechanismu schvalování produktů GMO pěstovaných v EU. Dle něj bude vytvořen dvoustupňový systém, který zajistí členským státům více flexibility a právní jistoty při rozhodování o pěstování GMO. Díky němu budou moci členské státy omezit či zakázat pěstování již autorizovaných GMO produktů na svém vymezeném území. Jako možná odůvodnění zákazu nyní budou moci být uváděny např. socioekonomické důvody, cíle zemědělské politiky nebo např. zásady rozvoje venkova. Členské státy budou mít navíc nárok svoje rozhodnutí přezkoumat v rámci desetiletého autorizačního období (více v příspěvku „Rada našla po letech kompromis o způsobu schvalování pěstování GMO“, Zemědělství a rybolov v červnu 2014).

Klíčové a sporné body

Výbor ENVI však nesouhlasí s návrhem schváleným Radou, dle kterého by součástí autorizačního procesu měla být i fáze vyjednávání s producentem GMO, který žádost předložil. Naopak má být zajištěna transparentnost procesu při zachování klíčové úlohy Agentury pro bezpečnost potravin (EFSA) nadále posuzující míru rizik u jednotlivých plodin GMO.

Členové výboru navrhli rovněž možnost vytvoření nárazníkových zón na hranicích členských států, které mají zabránit potenciální kontaminaci napříč členskými státy.

Předpokládaný další vývoj

V rámci druhého čtení bude po vyjádření stanoviska ENVI probíhat meziinstitucionální jednání se zástupci Rady před tím, než dojde k hlasování pléna EP.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality