Ministři V4 jednají v Kyjevě. Míří tam i Mogheriniová

16.12.2014
čtk

K prvnímu setkání s nově jmenovanými představiteli ukrajinských centrálních orgánů do Kyjeva zamíří ministři zahraničí zemí visegrádské čtyřky.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek s kolegy ze Slovenska, Polska a Maďarska bude o spolupráci Kyjeva se středoevropským seskupením jednat s představiteli vlády a parlamentu a s prezidentem Petrem Porošenkem.

Po říjnových parlamentních volbách chce nová vláda premiéra Arsenije Jaceňuka prosadit v zemi ambiciózní reformní program, včetně zásadních změn ukrajinské justice, úpravy politického systému a reformy ekonomických struktur. Středoevropští státníci o těchto úkolech budou diskutovat nejen s Jaceňukem, ale i s ministrem zahraničí Pavlem Klimkinem a předsedou parlamentu Volodymyrem Hrojsmanem.

Kyjev také poprvé ve funkci ministryně zahraničí Evropské unie navštíví Federika Mogheriniová. Italská diplomatka před cestou vyjádřila odhodlání přispět k řešení krize na východě Ukrajiny, o níž minulý týden jednala s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Pokud dnešní kyjevské rozhovory přinesou pokrok, bude prý Mogheriniová pokračovat ve své diplomatické misi cestou do Moskvy.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek