Juncker představí návrh investičního fondu v lednu

17.12.2014
čtk

Evropská komise v lednu předloží návrh na vytvoření nového strategického fondu na podporu investic. Řekl to dnes šéf Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker. Investiční plán EK, který by měl do evropské ekonomiky v příštích třech letech dostat až 315 miliard eur (8,7 bilionu Kč), bude jedním z témat nadcházejícího dvoudenního summitu EU v Bruselu. Jednat se ale bude také o Ukrajině.

Nový šéf komise představil investiční plán podpory hospodářského růstu EU na konci listopadu, v prvních týdnech svého pětiletého funkčního období. Počítá se vznikem Evropského fondu strategických investic, který by měl mít k dispozici kapitál 21 miliard eur (579 miliard Kč) z rozpočtu EU a peněz od Evropské investiční banky (EIB).

Juncker dnes prohlásil, že EU příslušný návrh zveřejní v lednu. Doufá, že se jej podaří brzy schválit tak, aby do poloviny příštího roku mohl být plně funkční. Pokud jde o otázku případných příspěvků vlád, nový fond by měl být nezávislý. „Jeho dopad by byl pochopitelně mnohem větší, kdyby do něj přispěly členské státy,“ uvedl Juncker.

Několik zemí prý již naznačilo zájem tak učinit a šéf komise nyní čeká na konkrétní návrhy. „Nepotřebuji jen slova, potřebuji peníze,“ uvedl mimo jiné.

Seznam priorit či soubor přání?

Minulý týden byl zveřejněn seznam asi 2000 projektů, kterých by se peníze mohly v příštích letech týkat. Juncker konkrétní závazky pro konkrétní projekty neposkytl – projekty je prý třeba prozkoumat, aby se zjistilo, zda jsou ekonomicky životaschopné. Finanční prostředky z tohoto fondu by se prý měly soustředit na země, které nejvíce zasáhla nedávná dluhová krize.

Europoslanec Manfred Weber z politické formace lidovců, kam spadají i europoslanci zvolení za TOP 09 a KDU-ČSL, poznamenal, že zmíněný seznam připomíná spíše soubor přání, než seznam priorit. Belgičan Guy Verhofstadt z frakce liberálů, pod kterou se řadí i tuzemské Hnutí ANO, podotkl, že prioritu by měly mít investice do zemí, které provádějí strukturální reformy.

Ukrajina žádá EU o dodatečné finance

Kromě kroků na podporu skomírajícího růstu v EU by se na summitu v Bruselu mělo hovořit rovněž o pomoci Ukrajině, která zabředla do hluboké politické krize, především kvůli vztahům s Ruskem. Kvůli tomuto napětí i dlouhodobějším domácím ekonomickým problémům je nyní v hospodářské recesi. Juncker dnes upozornil na nedávnou revizi dodatečných finančních potřeb Ukrajiny, kterou provedl Mezinárodní měnový fond, a podotkl, že východní soused EU bude potřebovat dalších 15 miliard dolarů.

EU, která od léta Ukrajině poskytla přes 1,3 miliardy eur v dlouhodobých půjčkách, však může pomoci jen v rámci svého rozpočtu, řekl Juncker. Ukrajinská prozápadně orientovaná vláda prý vyjádřila požadavek na dvě miliardy eur a EU jej musí být schopna splnit. „Členské státy budou muset přispět, protože EU to není schopna učinit, a dát nám větší flexibilitu v rozpočtu,“ uvedl mimo jiné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek