Lotyšsko převzalo předsednictví po Itálii


Euroskop, čtk, 2.1. 2015

Lotyši se po na příštích šest měsíců ujímají předsednictví EU. Lotyši považují za nejdůležitější úkoly jednání s Ruskem kvůli ukrajinské krizi a energetickou a hospodářskou stabilitu EU. Po Lotyšsku převezme v červenci předsednictví Lucembursko.

Za logo svého předsednictví si Lotyši vybrali mlýnský kámen, symbol stálosti a blahobytu. „Lotyšské předsednictví – základní mlýnský kámen, který se otáčí a pohání kolo Evropské unie, řeší problémy a posiluje významnou roli unie,“ formuloval Rinkévičs kurz příštích šesti měsíců.

Jak s Ruskem

„Samozřejmě jsou vztahy s Ruskem klíčovým prvkem,“ prohlásila podle agentury DPA Ilze Juhasoneová, lotyšská velvyslankyně u EU.

Analytici s nadcházejícím lotyšským předsednictvím upozorňovali na to, že Riga patří k zastáncům tvrdého přístupu vůči Moskvě a že země spolu se svými pobaltskými sousedy Litvou a Estonskem sleduje vývoj na Ukrajině, především pak ruskou anexi Krymu, s velikými obavami. Lotyšská vláda ale ujišťuje, že v čele EU bude jednat bez předsudků.

„Jedno je jisté, nebudeme protiruským a ani proruským předsednictvím, nebudeme také předsednictvím, které nebere v úvahu názory všech členských států,“ prohlásil v rozhovoru s agenturou AFP lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs.

Podle Ilze Juhasoneové je velmi důležitý i vývoj v Libyi, Sýrii a Iráku nebo problematika „zahraničních bojovníků“, kteří z unijních zemí odchází bojovat za teroristický Islámský stát a jejichž návratu se Evropa obává.

Ekonomické otázky

Lotyšsko čeká v nadcházejících měsících i důležité téma unijního hospodářského růstu. Lotyši totiž budou řídit vytváření přesné podoby Evropského fondu strategických investic, který má být hotov do června.

Riga bude rovněž řešit problematiku digitálního vnitřního trhu, dalších reforem telekomunikací či „energetické unie“ členských zemí. Lepší propojení energetických soustav a větší rozmanitost energetických zdrojů jsou pro EU strategickým krokem, neboť řada unijních států včetně Lotyšska je energeticky závislá na Rusku.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality