10.01.2015
Euroskop

Oblast trestních záležitostí v EU komunitarizována, Ministři spravedlnosti se dohodli na modernizaci insolvenčních pravidel

Oblast trestních záležitostí v EU komunitarizována

Od 1. 12. 2014 se do běžné pravomoci Komise a Soudního dvora EU budou vztahovat právní akty v oblasti policejní a justiční spolupráci v trestních věcech na území EU, a to stejným způsobem jako v jiných oblastech práva EU.

Pozadí

Doposud byly policejní a justiční spolupráce v trestních věcech poslední složkou bývalého tzv. třetího pilíře, který kdysi zahrnoval celou oblast spravedlnosti a vnitřních věcí. Transformace tohoto pilíře začala vstupem Lisabonské smlouvy v platnost dne 1. 12. 2009. Pětileté přechodné období členským státům a Komisi umožnilo, aby se na tuto změnu pečlivě připravily a zajistily bezproblémový přechod k novému způsobu tvorby právních předpisů a soudní kontroly v této oblasti.

Ukončení bývalého„třetího pilíře“ znamená, že ustanovení týkající se policejní a justiční spolupráce v trestních věcech byla začleněna do hlavy V Smlouvy o fungování Evropské unie, a tudíž se na ně nyní vztahují pravidla, kterými se tato hlava řídí.

Klíčové a sporné body

Formálně tak byly odstraněny dosavadní překážky omezující výkon soudní kontroly ze strany ESD i úlohu Komise coby strážkyně Smlouvy v této oblasti. Komise tak bude oprávněna zahájit řízení pro nesplnění povinnosti v případě, že právní předpisy EU, které si členské státy předtím jednomyslně odsouhlasily, nejsou uplatňovány správným způsobem.

EK rovněž přijala návrhy na zrušení 24 neúčinných právních předpisů v této oblasti, které přestaly být relevantními nebo byly nahrazeny jinými opatřeními.

Spojené království se v červenci 2013 rozhodlo uplatnit od 1. 12. 2014 hromadnou výjimku ze všech aktů EU přijatých v rámci bývalého třetího pilíře, které nebyly od vstupu Lisabonské smlouvy v platnost novelizovány. Dne 20. 11. 2014 Spojené království oznámilo, že si přeje vrátit se k účasti na 35 z těchto nástrojů. Dnešní rozhodnutí Komise Spojenému království umožňuje, aby se okamžitě znovu připojilo k 29 neschengenským opatřením, včetně účasti v Europolu.

Odkazy

Ministři spravedlnosti se dohodli na modernizaci insolvenčních pravidel

Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení Rady (ES) č. 1346/2000 o úpadkovém řízení (KOM(2012)744)

Díky politické dohodě Rady ze dne 4. 12. 2014 bude pro podniky snazší restrukturalizovat a pro věřitele dostat své peníze zpět. Nařízení rovněž zajistí, že postupy pro přeshraniční platební neschopnosti jsou účinné a efektivní.

Pozadí

Evropské úpadkové právo se řídí v současné době nařízením č. 1346/2000 o úpadkovém řízení, které je formálně platné od května 2002. Nařízení určuje, podle jakých pravidel se řídí soudní příslušnost, uznávání rozhodnutí a rozhodné právo, a stanoví koordinaci úpadkových řízení, která běží v několika členských státech. Toto nařízení se použije v případě, má-li dlužník majetek nebo věřitele ve více než jednom členském státě.

Od června 2012 Komise zahájila veřejnou konzultaci o modernizaci úpadkového práva EU. Záměrem nového právního aktu o úpadku je modernizovat stávající pravidla tak, aby podporovala restrukturalizaci podniků v obtížích a vytvářela podnikatelsky vstřícné prostředí, zejména právě v ekonomicky složité době (více v příspěvku „EP podpořil modernizaci úpadkového řízení“, Spravedlnost, svoboda a bezpečnost v únoru 2014). Dohoda navazuje na obecný přístup ministrů z června 2014 a schvaluje výsledek jednání mezi EP a Radou.

Klíčové a sporné body

Modernizované nařízení přinese:

  • Větší rozsah: pravidla budou zahrnovat širší škálu obchodních a osobních insolvenčních řízení, celkově reforma umožní 19 nových národních insolvenční řízení.
  • Právní jistota a záruky proti „bankrotujícím subjektům cestovnímu ruchu“: pokud se dlužník přemístí krátce před podáním návrhu na prohlášení konkurzu, soud bude muset pečlivě zkoumat všechny okolnosti případu, tj. zjistit, že přemístění je opravdové a není zneužívající.
  • Propojené insolvenční rejstříky: podnikatelé, věřitelé a investoři budou mít snadný přístup k vnitrostátním insolvenčním rejstříkům na evropském portálu e-justice.
  • Zvýšení šance na záchranu firmy: nová pravidla zabrání, aby se v jiných členských státech otevírala další řízení, zatímco současně zajistí zájmy místních věřitelů. To bude snazší pro restrukturalizaci společnosti v přeshraničním kontextu.
  • Rámec pro skupinové insolvenční řízení: se zvýšenou účinností insolvenčního řízení týkajících se jiných členů skupiny společností bude větší šance na záchranu skupiny jako celku.

Předpokládaný další vývoj

Rada má formálně přijmout nařízení do března 2015, poté jej EP přijme v dubnu nebo květnu 2015. V platnost vstoupí o 24 měsíců později.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality