10.01.2015
Euroskop

Rada schválila vznik fondů dlouhodobých investic

Rada schválila vznik fondů dlouhodobých investic

Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o evropských fondech dlouhodobých investic (KOM(2013)462)

Coreper 10. 12. 2014 schválil dohodu s Parlamentem týkající se vzniku fondů pro dlouhodobé investice.

Pozadí

Komise 26. 6. 2014 předložila návrh nařízení, které by mělo definovat právní rámec pro soukromé evropské fondy pro dlouhodobé investice (European Long-Term Investment Funds; ELTIF) určené investorům (fyzickým i právnickým osobám), kteří chtějí dlouhodobě investovat své prostředky do jimi vybraných společností (nekotovaných na burze) a/nebo do projektů.

Komise návrh předložila především s odkazem na Akt o jednotném trhu II z října 2012 (více v příspěvku „Komise předložila Akt o jednotném trhu II“, Vnitřní trh v říjnu 2012) a zelenou knihu o dlouhodobém financování evropského hospodářství (více v příspěvku „Komise chce dát vzniknout fondům pro dlouhodobé investice“, Vnitřní trh v červnu 2013). Cílem předloženého návrhu je pomoci navýšit kapitál, který by byl v budoucnu dostupný pro dlouhodobé investice do hospodářství Unie v zájmu jeho směřování k inteligentnímu a udržitelnému růstu podporujícímu začlenění.

Klíčové a sporné body

Hlavním cílem navrhovaného nařízení je harmonizovat pravidla fungování a dohledu nad ELTIF z toho důvodu, aby bylo možné podporovat přesun ELTIF, který byl vytvořen a povolen v jednom členském státě, do dalšího členského státu (passporting). Pomocí úpravy by mělo dojít také ke zvýšení účinnosti fungování vnitřního trhu (více v příspěvku ,,Vznik fondů pro dlouhodobé investice je o krok dál“, Vnitřní trh v červnu 2014).

Návrh nařízení cílí zejména na drobné investory, kteří by díky němu měli získat možnost efektivněji investovat. Navrhovaný nový fond ELTIF by ovšem měl být k dispozici všem investorům pocházejícím z EU. Investoři by měli vědět, že úroveň ochrany, které by se jim mělo dostat, by měla být stejná bez ohledu na původ správce fondu. Způsobilá aktiva by měla tvořit část „alternativních investic“ – třídy aktiv, která nespadají do tradiční definice kotovaných akcií a dluhopisů. Nový rámec ELTIF by měl vytvořit „druhý osvědčený model obchodování“, který by navazoval na odzkoušený a ověřený přístup SKIPCP (UCITS), pokud jde o specifikace produktu a rozložení rizika.

Navrhované fondy ELTIF by měly být investičními produkty ve smyslu směrnice o trzích finančních nástrojů (MiFID) (více v příspěvku ,,Rada podpořila vznik MiFID II“, Vnitřní trh v květnu 2014), a měly by podléhat všem požadavkům uvedené směrnice, které se týkají nabízení, prodeje a zveřejňování informací.

Předpokládaný další vývoj

Rada návrh formálně příjme na příštím zasedání bez dalšího jednání.

Odkazy

Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů – Akt o jednotném trhu Dvanáct nástrojů k podnícení hospodářského růstu a posílení důvěry „Společně pro nový růst“

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality