10.01.2015
Euroskop

EU dále omezuje emise ze spalovacích zařízení

EU dále omezuje emise ze spalovacích zařízení

Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on the limitation of emissions of certain pollutants into the air from medium combustion plants (COM(2013)919)

Rada dosáhla 17. 12. 2014 obecného přístupu k návrhu směrnice o omezení emisí některých znečišťujících látek do ovzduší ze středních spalovacích zařízení. Cílem návrhu je zlepšit kvalitu ovzduší a lidské zdraví.

Pozadí

Nová směrnice je určena poprvé na pokrytí středních spalovacích zařízení o jmenovitém tepelném příkonu mezi 1 a 50 MW. Ty jsou hlavním zdrojem emisí oxidu siřičitého, oxidů dusíku a pevných částic (prachu). Tato směrnice vyplňuje mezeru v právních předpisech a poskytuje emisní limity právě pro malé a střední spalovacích zařízení.

Návrh Komise byl předložen v prosinci 2013 v rámci balíčku Čisté ovzduší. Balíček aktualizuje stávající právní předpisy a dále snižuje škodlivé emise z průmyslových provozů, dopravy, energetiky a zemědělství. Obecný přístup poskytne základ, na němž Lotyšské předsednictví zahájí jednání s Evropským parlamentem.

Klíčové a sporné body

Oproti původnímu návrhu ministři zavádí diferencované režimy v závislosti na velikosti zařízení s cílem snížit náklady a administrativní zátěž pro nejmenší zařízení (1-5 MW). Také rozšiřuje termíny pro plnění požadavků ohledně zařízení s ukončenou životností a systémy dálkového vytápění ve vzdálených nebo izolovaných oblastech.

Emise znečišťujících látek ze spalování paliv ve středních spalovacích zařízení obecně není regulováno na úrovni Unie, i když stále výrazněji přispívají ke znečištění ovzduší, zejména v důsledku zvýšení využívání biomasy jako paliva. Střední spalovací zařízení mají široké použití, mimo jiné se používají k výrobě energie, k vytápění a chlazení v obytných domech/bytech a výrobě tepla/páry pro průmyslové procesy atd. V EU se nachází přibližně 142 986 středních spalovacích zařízení.

Předpokládaný další vývoj

Hlasování výboru ENVI o návrhu se očekává v dubnu 2015.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality