Německá členka ECB proti nákupu státních dluhopisů

12.01.2015
čtk

Záměr Evropské centrální banky (ECB) nakoupit vládní dluhopisy až za 500 miliard eur je předčasný. V rozhovoru, který zveřejnil týdeník Der Spiegel, to řekla německá členka šestičlenné Výkonné rady ECB Sabine Lautenschlägerová.

Podle Lautenschlägerové není vůbec jisté, že by nákup dluhopisů vedl komerční banky k většímu poskytování úvěrů firmám.
„Nákup státních dluhopisů považuji za nejzazší prostředek měnové politiky,“ řekla. Situace v eurozóně prý zatím nedospěla tak daleko, aby bylo nutné jeho uplatnění. „Měli bychom spíš počkat, než začnou plně účinkovat opatření, která jsme přijali před nedávnem,“ dodala.

Deflace zatím nehrozí

ECB loni ve snaze podpořit hospodářský růst a odvrátit deflaci snížila úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. I přes přijatá opatření ale v prosinci meziročně klesly spotřebitelské ceny o 0,2 procenta.

Podle Lautenschlägerové i přes pokles cen nelze mluvit o deflaci.“Pozorujeme dlouhodobě nízkou míru inflace, mimo jiné kvůli tomu, že prudce klesly ceny energií a potravin. Momentálně ale není patrné, že by spotřebitelé počítali s trvale klesajícími cenami a měnili kvůli tomu své chování,“ řekla.

Pochybnosti nad dluhopisy

Německá členka vedení ECB také zpochybnila argument, že uvolnění měnové politiky může přispět k poskytování komerčních úvěrů. „Bankám na jihu Evropy nechybí likvidita, o to se ECB postarala svými opatřeními v minulých měsících. Mnoho bank se ale obává poskytovat úvěry, protože je podle nich velké riziko, že je dlužníci nedokážou splatit,“ uvedla Lautenschlägerová.

Upozornila také na to, že by nákupy státních dluhopisů ještě snížily úrokovou míru pro půjčky evropských zemí. Tím by podle ní klesl tlak na provedení strukturálních reforem v jižních státech eurozóny. Reformy přitom Lautenschlägerová považuje za nutné pro obnovení konkurenceschopnosti těchto zemí.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek