Paříž pochodovala proti terorismu

12.01.2015
čtk

Až jeden a půl milionu lidí, včetně světových politických špiček, se v neděli sešlo v Paříži, aby uctili památku 17 obětí teroristických útoků, které se ve Francii odehrály minulý týden. V celé zemi se podobných manifestací účastnilo 3,7 milionů lidí. Jednotný postoj proti terorismu vyjadřovali lidé bez vyznání, křesťané, Židé i muslimové. Další akce se konaly po celém světě. Pařížské shromáždění sledovaly stovky novinářských štábů.

Desítky tisíc lidí se shromáždily v Bruselu, Londýně, Berlíně, ve Vídni, v Madridu, Římě i v kanadském Montrealu, Tokiu, Sydney, Jeruzalémě, ale i v Ramalláhu a ve Washingtonu. Na akci do Paříže dorazila např. německá kancléřka Angela Merkelová, izraelský premiér Benjamin Netanyahu nebo palestinský prezident Mahmúd Abbás. V Paříži byli také český premiér Bohuslav Sobotka a slovenský premiér Robert Fico.

Lidé vyjádřili svůj protest proti teroristickým akcím, první se odehrála minulou středu, kdy útočníci v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo zavraždili 12 lidí, ve čtvrtek terorista zabil policistku a v pátek byli zabiti čtyři lidé v židovském košer obchodě s potravinami.

Ačkoliv se nikdo z nejvyšších představitelů USA manifestací nezúčastnil, americký ministr spravedlnosti Eric Holder informoval v Paříži o konání bezpečnostního summitu, který se bude konat ve Washingtonu. Ve francouzské metropoli se konal summit ministrů vnitra, kteří se shodli na nutnosti zlepšit výměnu informací mezi zpravodajskými službami spojenců, pokračovat ve shromažďování informací o leteckých pasažérech a nutnosti posílit kontrolu „rizikových“ pasažérů.

Představitel jemenské odnože al-Kajdá na videozáznamu varoval, že Francii čekají další útoky radikálních islamistů. Na základě odposlechů vůdců hnutí Islámský stát provedených americkou rozvědkou německý list upozornil, že současné události by mohly být začátkem další vlny teroristických útoků.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek