O GMO se dnes bude hlasovat v europarlamentu

13.01.2015
čtk

Evropský parlament dnes bude hlasovat o návrhu, který by umožnil jednotlivým členským zemím, aby si samy určovaly, zda chtějí na svém území pěstovat geneticky modifikované plodiny, nebo ne. Státy by tak měly možnost pěstování GMO buď částečně omezit, nebo zakázat.

Podle návrhu by členské státy měly dostávat pouze doporučení od Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, které by se měly vyjadřovat k bezpečnosti plodin. Ovšem o plodinám samotných by si mohly členské státy rozhodovat samy. Mezi důvody, pro které může stát GMO omezit je např. zemědělská politika, plánované používání zemědělské půdy, socioekonomické dopady nebo vliv životního prostředí. V Evropě přitom o pěstování GMO není v porovnání se zbytem světa zájem.

Návrhem se europarlemnt zabýval už v roce 2011, poté co ho o rok dříve předložila Evropská komise. Jenomže pak návrh ležel několik let v Evropské radě. S kompromisem přišlo až řecké předsednictví v létě 2014, v listopadu téhož roku pak tento návrh dostal podporu od Výboru pro životního prostředí Evropského parlamentu. Teď se dostává na pořad jednání v plénu, kde se o něm bude hlasovat. S návrhem souhlasilo 26 z 28 členských zemí.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek