Kolik může dostat Ukrajina?

14.01.2015
čtk

Spojené státy slíbily Ukrajině další finanční pomoc. Hodlají zemi poskytnout záruky na půjčky v objemu až dvou miliard dolarů. Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska navíc může Ukrajina počítat s další humanitární pomocí, napsala agentura AP.

Ukrajinská ekonomika se potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym. Světová banka podle agentury AP odhadla, že hrubý domácí produkt Ukrajiny se loni propadl o 8,2 procenta. Letos počítá s poklesem o dalších 2,3 procenta.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že hodlá Ukrajině v prvním pololetí poskytnout záruky na půjčky v objemu miliardy dolarů. Dodalo, že pokud bude Kyjev pokračovat v hospodářských a politických reformách, může se stejnou pomocí počítat také ve druhé polovině roku.

Evropská komise již minulý týden slíbila Ukrajině další půjčku ve výši 1,8 miliardy eur (přes 50 miliard Kč). Ukrajina však peníze obdrží pouze v případě, že bude plnit podmínky programu mezinárodní pomoci a pokračovat v dohodnutých reformách. V rámci předchozích dvou programů Kyjev dostal od EU slíbeno přes 1,6 miliardy eur, z této částky doposud obdržel zhruba 1,36 miliardy eur.

Mezinárodní měnový fond (MMF) loni v dubnu schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkové hodnotě 17 miliard dolarů (přes 400 miliard Kč). Začátkem září fond upozornil, že Ukrajina by mohla potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů, pokud bude konflikt na východě země pokračovat i letos.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek